Recept Moeders pittige erwtensoep
Jennifer: ‘Van lekkere, dikke maaltijdsoepen krijg ik altijd een nostalgisch gevoel. Vooral bij de erwtensoep, ofwel snert. Mijn oma maakte vroeger de lekkerste. Ze had er zelfs een speciale pan voor, groot en met een hele dunne bodem. De pan was namelijk al erg vaak gebruikt, daar het de favoriete pan was van mijn opa (‘bab’ op z’n Volendams).
Mijn moeder heeft het recept van mijn oma overgenomen. Zelfs de pan heeft ze nog. Het geheim van de snert van mijn oma? De gehaktballetjes. Mensen moeten altijd lachen als ik ze dit vertel want gehaktballen ‘horen’ eigenlijk niet in erwtensoep. Maar laat ze maar, oma knows best.’
Italiaanse erwtensoep en Nederlandse snert
In Italië zijn ze ook dol op erwtensoep. Ze bereiden de soep net even anders. Vaak gaat er bijvoorbeeld een handje pasta in. Dit keer een recept uit het duurzame kookboek SOEP GOED met een bijzondere twist.
Wat heb je nodig
4 personen
Ingrediënten
250 g groene spliterwten
200 g spek (stuk)
2 schouderkarbonades
2 l runderbouillon
1 Madame Jeanettepeper of rode peper
2 laurierblaadjes
2 el olie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 winterwortel, in blokjes
1 knolselderij, in blokjes
¼ prei, in ringen
1 rookworst
handje peterselie, fijngehakt
Bereiding
Doe de spliterwten met het spek en de karbonades in de pan en schenk de bouillon erover. Breng de bouillon aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de peper en de laurierblaadjes toe. Laat de soep 1 à 1,5 uur zachtjes koken.
Kook dan de rookworst circa 10 minuten op laag vuur. Voeg daarna toe aan de soep.
Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de ui en de knoflook toe en bak dit zonder te kleuren. Vervolgens voeg je de wortel en de knolselderij toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg de gesneden prei toe en bak deze 1 minuut mee.
Haal het vlees uit de soep en snijd het in stukjes. Vervolgens voeg je de groente en het vlees toe aan de erwtensoep.
Serveren
Verdeel de soep over de borden en bestrooi met de peterselie. Serveer met bruinbrood, roggebrood of rijst.
Variatietip à la Jennifer’s oma
Vervang de karbonades eens door gehaktballetjes à la het recept van Jennifer’s oma Trijntje. Daarvoor heb je nodig:
250 g half-om-halfgehakt
Beetje zout en zwarte peper
Een scheutje ketjap manis
Paneermeel
Scheut koffiemelk
Scheut melk
Bereiding gehaktballetjes
Doe het gehakt in een kom en de rest van de ingrediënten erbij. Kneed goed door en voeg zoveel paneermeel toe als nodig is om mooie, niet te natte balletjes te kunnen draaien en voeg bij de laatste stap van het soeprecept toe. Even doorkoken.
Veel kookplezier
Benieuwd naar het duurzame kookboek SOEP GOED van Jennifer Nannings en chef-kok Ramon Beuk:
SOEP GOED
Meer recepten
Duurzaam koken met Jennifer Nannings
Recept heldere rode paprikasoep
Recept Scaloppine al vino bianco