Recept heldere rode paprikasoep
Dit keer het recept heldere rode paprikasoep van het duurzame kookboek SOEP GOED. Het Italiaanse woord voor paprika is Peperoni. In de Italiaanse keuken is de paprika een bekende en wordt het vaak gebruikt als bijgerecht. Ook worden paprika’s veel gebruik voor in de pasta of risotto.
Wat is een heldere soep
Wanneer je alle toegevoegde ingrediënten duidelijk in de bouillon ziet zitten, spreek je van een heldere soep. De basis voor een heldere soep is een heldere bouillon. Nu kan het voorkomen dat je zelfgemaakte bouillon niet glashelder uitpakt. Dat is geen ramp, het uiteindelijk draait het om de smaak. Maar het oog wil ook wat dus ik vertel je graag wat over een techniek die clarifiëren wordt genoemd.
Het recept
4 personen
Ingrediënten
1 l groentebouillon
2 rode paprika’s
1 ui
3 tenen knoflook
200 gram wortel
0,5 dl zonnebloemolie
2 tl paprikapoeder
0,5 dl wodka
2 handjes basilicum
zout en peper
Bereiden
Breng de bouillon aan de kook.
Snijd de paprika’s in dunne reepjes. Snijd de ui in halve ringen, de knoflook in plakjes en de wortel in fijne blokjes. Fruit de ui, de paprika, de wortel en de knoflook 20 minuten op matig vuur in de olie onder af en toe roeren. Voeg de paprikapoeder toe en bak deze 2 minuten mee. Blus het mengsel af met de wodka en laat deze verdampen.
Voeg de groente toe aan de bouillon en laat de soep nog 15 minuten zachtjes pruttelen voordat je hem serveert.
Breng de soep zo nodig op smaak met zout en peper.
Serveren
Voeg vlak voor het serveren fijngesneden basilicum toe aan de soep en verdeel de soep over de kommen.
Lekker met donkerbruin brood, maar ook pasta smaakt goed bij deze soep.
Variatietip
Voor een variant kun je tomaat, courgette of aubergine gebruiken.
Meer recepten
Recept Flespompoen soep