Gewoontes

passievooritalia-italiaanse-gewoonte

Als het om typische gewoontes gaat, lijken wij Nederlanders op geen enkele manier op het Italiaanse volk. Ze hebben een hoop andere gebruiken die wij als Nederlander niet kunnen begrijpen. Toch kunnen we een boel leren van de dit temperamentvolle volkje.  

Begroeting

In Nederland kunnen we een vriendelijke begroeting nog weleens achterwege laten. En dan vooral in de ochtend! Maar in Italië begroeten ze elkaar massaal met een nette buongiorno in de morgen, een buona sera in de avond of een vriendelijke Ciao. Schroom dus niet om Italianen in hun moedertaal te begroeten. Dat vinden ze fantastisch!

Alledaagse ritme

Doorgaans ontbijten Italianen niet heel uitgebreid en beginnen ze de dag vaak met een zoet broodje en een cappuccino. Ook zijn, net als in Spanje, de meeste winkels in Italië van 12.30 tot 16.00 uur gesloten. In toeristische plaatsen willen ze nog weleens een uitzondering maken, maar rond deze tijd zijn Italianen uitgebreid aan het lunchen. Ten slotte zijn veel restaurants in Italië rond 18.00 uur nog helemaal leeg en komt het diner pas rond 20.00 uur op gang. Dit heeft te maken met de late én uitgebreide lunch die Italianen vaak pas laat hebben. Wij Nederlanders eten natuurlijk het liefst al rond 18.00 uur, maar in Italië kun je deze gewenning beter achterwege laten.

Koffie

Italianen zijn fanatieke koffiedrinkers en beginnen elke dag met een kopje koffie. Een cappuccino om precies te zijn. Na 11.00 is het drinken van een cappuccino not done en zul je de inheemse bevolking vrijwel alleen koffie of espresso zien drinken. Koffie met melk drinken ze namelijk alleen ’s ochtends. Bovendien noemen ze een espresso geen espresso, maar een caffè espresso. Espresso is de benaming van het koffiezetapparaat.

Rustig aan

In Italië zijn de mensen heel kalm en doen ze alles het liefst op een rustig tempo. Dat in tegenstelling tot Nederland waar de inwoners vooral gehaast en druk zijn. Ben je een paar minuten te laat? Daar maakt een Italiaan zich helemaal niet druk om. Misschien komt het door de hitte, misschien door de cultuur; maar daar mogen wij Nederlanders nog een voorbeeld aan nemen. Het levert minder stress op!

La Famiglia

Familie staat op de eerste plek bij de Italianen en die steunen ze dan ook door dik en dun. Italianen blijven vaak lang bij hun ouders wonen en als ze eenmaal getrouwd en uit huis zijn, komen ze nog vaak bij vader en moeder over de vloer. Familietradities worden doorgegeven van generatie op generatie. In Nederland doen we het toch op een iets andere manier. Hier zijn we meer op onszelf gericht en gaan jongvolwassenen al vroeg de deur uit.

Italiaanse gewoontes

passievooritalia-gewoontes

FERRAGOSTO - feestdag

Ferragosto is het hoogtepunt van de zomer en wordt gevierd op 15 augustus. Veel eten en samen zijn in de bergen of op het strand is wat Italianen doen. Kees en Anja vertellen over hun belevenissen tijdens Ferragosto.

passievooritalia-italiaanse-gewoonte

MARKTEN

De wekelijkse markt is het hoogtepunt van de week. Italianen zien elkaar op de markt en gaan dan aansluitend naar het café waar er staand koffie wordt gedronken. Of heerlijk zittend op een terras. Check van te voren bij de plaatselijke VVV wanneer er een markt is.

passievooritalia-italiaanse-gewoonte

PRANZO (lunch)

In Italië legt iedereen het werk neer stipt om 12.30 uur, dan ga je naar een restaurant of trattoria voor een pranzo, meestal een 3 gangen menu van verse producten. Vergezeld van een glas wijn en afsluitend een café. Onthoudt dat dat de winkels dicht zijn om die tijd.