Republiek San Marino

passievooritalia-blog-sanmarino

SAN MARINO

Wist jij dat San Marino de oudste republiek van de wereld is?

Republiek San Marino

Vanuit Rimini zie je de torens al. De drie toren van San Marino. Op de 700 meter hoge berg Titano vind je deze bijzondere stad. San Marino is een republiek, dus er is geen koning, maar de bewoners kiezen zelf hun bestuurders. Wanneer je San Marino bezoekt verlaat je de Europese Unie, maar ze hebben wel de euro. 

passievooritalia-blog-san-marino
Uitzicht San Marino

Hoe bereik je San Marino

De weg ernaar toe via de berghellingen is al geweldig! Veel wijnranken, afgewisseld door kleine dorpen en kasteeltjes. Je kunt er op 2 manieren komen, via de kabelbaan aan de voet van de Titano of via de westzijde van de berg met de auto of het openbaar vervoer. Let wel op, het is een pittig parcours met veel haarspeldbochten!

passievooritalia-blog-san-marino
Prachtige beelden op weg naar het centrum

Centrum van San Marino

De hoofdstad van San Marino is ook San Marino, wat best bijzonder is. San Marino en de berg Titano zijn UNESCO-werelderfgoed. San Marino ligt bovenop de Titano. De berg is onderdeel van de Apennijnen.

passievooritalia-blog-san-marino
Uitzicht vanaf San Marino

Ik ben er zelf geweest en was erg onder de indruk! De steile wandeling omhoog, de hoofdstad en de spectaculaire uitzichten! Vooral tijdens zonsondergang de moeite waard. Maar ook de restaurants en de vele winkels zijn geweldig. In de oude binnenstad lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Wel vind je er heel veel souvenirwinkels. Met reden! San Marino wordt in het seizoen van juni t/m september overspoelt met toeristen. Beter is het dus om in de andere maanden deze bijzondere stad en republiek te bezoeken.

passievooritalia-blog-san-marino
Een van de torens van San Marino. Foto Unsplash

Wandeling naar de torens van San Marino

Vanaf het parkeerterrein word je verwezen naar de drie torens: Fort la Guaita, fort la Cesta en fort Il Montale. De 3 toren staan ook vermeld op de vlag van San Marino. La Guaita is de meest bijzondere toren en staat in het centrum van de stad. Deze toren wordt dan ook het meest bezocht en kan erg druk zijn. Vroeger diende deze toren als hoofdgebouw van het leger. Later werd het een gevangenis. Het uitzicht vanaf de torens is spectaculair!

La Cesta

Vanuit het eerste fort wandel je naar la Cesta. Deze toren ligt het hoogst. De wandeling naar La Ceste is goed te doen in de hitte door de vele bomen. Hier vind je ook een museum. Het museum is ter ere van Sint Marinus, de stichter van San Marino neergezet.

Il Montale

Vanuit fort La Cesta wandel je over het drukke wandelpad naar fort Il Montale. Deze toren is het laagst gelegen en wat moeilijker bereikbaar dan de andere twee. Grappig is dat je het fort niet kunt betreden, daar de deur op 7 meter hoogte zit.

Lekker eten in San Marino

passievooritalia-blog-san-marino
La Terrazza

La Terrazza – Voor goed eten en spectaculair uitzicht! Wel prijzig.

Hostara da Lino – voor een geweldige lunch!

Il Matterelo – voor de lekkerste pasta’s.

passievooritalia-blog-san-marino
Bar La Capanna

Bar Piadineria La Capanna, Salita alla Rocca 47

Bar Gelateria Guaita – voor de lekkerste ijsjes en toetjes. Viale Antonio Onofri, 3

Ook zien

passievooritalia-blog-san-marino
Rimini – foto De Smaak van Italië

Rimini, op een uurtje rijden van San Marino vind je de mooie badplaats aan de Adriatische kust. Rimin heeft een rijke geschiedenis. In het centrum word je verwelkomt door de enorme Arco d’Augusto met de voormalige muur eraan vast. Deze boog is de oudste Romeinse boog van Noord-Italië.  Vanaf deze boog of ook wel poort genoemd start je vanaf de Via Flaminia, de weg die altijd naar Rome leidt.

Deze druk bezochte stad heeft een rijke historie en een bruisend uitgaansleven. Bezoek ook Parco XXV Aprile, de Ponte di Tiberio, de kerk Santa Maria in Corte, de straatjes van San Giuliano en vergeet het oude centrum met overblijfselen van o.a. het amfiteatro niet te bezoeken. Kortom, teveel om op te noemen!

Passievooritalia-blog-san-marino
Urbania Le Marche

Urbania, een middeleeuwse stad in de Marche. De kleine straatjes, het keramiek (ook workshop en cursussen worden er gegeven), de markt, het eten en de kleding zijn de moeite waard om ook deze stad te bezoeken. Loop langs de Gioardini Pubblici en ga maar het belangrijkste plein; Piazza san Cristoforo. Er is volop leven in deze mooie stad.

Accommodaties

Appartementen & Vakantiehuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *