Reizen met de trein naar of door Italië

Passie voor italia trein in italie

Als je van plan bent om met de trein te reizen in Italië, is het belangrijk om van tevoren de route uit te stippelen en kaartjes te bestellen. Vooral in het hoogseizoen kan het zijn dat treinen vol zitten en je genoodzaakt bent om een andere trein op een ander tijdstip te pakken. Eenmaal in de trein kun je heel gemakkelijk eten en drinken bestellen en vooral genieten van het mooie uitzicht.

Vanuit Parijs en Lyon rijden er drie directe TGV-treinen naar Turijn en Milaan. Het is dus mogelijk om met de trein naar Italië de reizen, maar je moet er wel eerst voor naar Frankrijk. Waarschijnlijk is een ritje met de trein naar Italië iets duurder dan reizen met het vliegtuig en duurt het bovendien veel langer, maar je hebt wel meer comfort én beter uitzicht in de trein!

Soorten treinen in Italië

Eenmaal aangekomen in Italië is het heel gemakkelijk om tussen steden en middelgrote plaatsen te reizen met de trein. Het spoorwegnetwerk van Italië verbindt heel veel steden met elkaar en komt zelfs op het schiereiland Sicilië. Alleen op het eiland Sardinië rijden geen treinen. Bovendien zijn er meerdere soorten treinen in Italië waar je gebruik van kunt maken om van A naar B te komen.

Le Frecce

Le Frecce is een hogesnelheidstrein in Italië die alleen tussen de grote steden rijdt. De trein kan een maximumsnelheid bereiken van meer dan 300 kilometer per uur en zijn bovendien een stuk duurder dan de intercity treinen. De reistijd daarentegen is veel korter. Deze hogesnelheidstrein heeft drie verschillende lijnen:

Frecciarossa

De Frecciarossa heeft meerdere verbindingen op het traject van Turijn naar Salerno. Ook vertrekt de trein ieder uur tussen 6.00 en 20.00 uur tussen Milaan en Rome. De Frecciarossa is de snelste trein in Italie en kan snelheden bereiken van meer dan 300 kilometer per uur. Je kunt als reiziger kiezen uit vier verschillende klassen om te reizen: Executive, Business, Premium en Standard. Wil je lekker goedkoop van de ene naar de andere stad reizen, dan kies je voor Standard. Executive daarentegen is de duurste variant waarmee je maaltijden krijgt geserveerd en je kunt kiezen uit gratis krant en tijdschriften.

Frecciargento

De Frecciargento gaat gemiddeld 250 kilometer per uur en verbindt Napels en Rome met Noordelijke steden van Italië zoals Venetië, Verona en Bolzano. De trein russen Rome en Venetie rijdt van ’s ochtends tot ’s avonds elk uur en duurt ongeveer 3 uur en 20 minuten. Je kunt ervoor kiezen om eerste of tweede klas te reizen en er zijn bistro’s beschikbaar voor eten en drinken.

Frecciabianca

De Frecciabianca is de langzaamste variant van de drie hogesnelheidstreinen en gaat gemiddeld 200 kilometer per uur. Er rijdt ongeveer elk half uur een trein tussen Milaan en Venetië die ruim 2 uur duurt. Andere treinverbindingen zijn Turijn-Trieste (6 uur) en Milaan naar de zuidelijke stad Lecce (9 uur). Ook is er de mogelijkheid om eten en drinken te kopen.

Italo

Italo is de concurrent van de Le Frecce treinen en ook een hele goede keuze. Italo heeft in totaal vier verschillende trajecten die je naar populaire steden brengen in het Noorden en Midden van Italië. Steden zoals Turijn, Milaan, Venetië, Bologna, Rome en Napels zijn onder andere haltes van de trein. In de trein zelf kun je kiezen voor vier verschillende klassen: Smart, Comfort, First en Executive Club.

Regionale treinen

Ook zijn er treinen waarmee je in de stad zelf en naar nabijgelegen plaatsen kunt reizen. Je kunt heel gemakkelijk een kaartje op het station kopen, valideren op het perron en instappen maar. De treinkaartjes voor deze treinen zijn ontzettend goedkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *