Tips Umbrië – Paciano

passievooritalia-blog

Tips Umbrië – Paciano

Nathalie en haar gezin waren in Paciano in de regio Umbrië. Paciano is één van de mooiste dorpen van Italië. Ze vertelt ons over haar bezoekje aan het dorpje én geeft een tip over haar bezoek aan een olijfolie makerij. Maar eerst informatie over Paciano.

Tips Umbrië Paciano

In de regio Umbrië ligt het mooie kleine dorpje Paciano. Het is zo mooi dat het zelfs officieel is opgenomen op de lijst van IBorghi Più belli d’Italia. Paciano ligt in het noorden van de provincie Perugia en ligt aan de voet van het Pasillo gebergte. Het dorp kijkt uit over het Transimeense meer en is in de loop van de eeuwen weinig veranderd. Dit maakt het zo uniek om te bezoeken.

Bezienswaardigheden Paciano

Wanneer je Paciano bezoekt binnen de stadsmuren, bezoek dan het dertiende-eeuwse stadhuis, La Torre d’Orlando. Chiesa san Guiseppe is zeker een  bezoekje waard. In de kerk hangt een prachtig vijftiende eeuws schilderij van Fiozenzo di Lorenzo, een belangrijke schilder uit Umbrië.

Lago Trasimeno

Buiten de stadsmuren is volop te zien en beleven. Het Trasimeense meer, ook wel Lago Trasimeno bijvoorbeeld.

passievooritalia-blog-umbrie
Lago Trasimeno – @Unsplash

Dit is het grootste meer van midden- en zuid Italië. Het meer heeft 17 strandjes en is geschikt voor watersport en zwemmen. De heuvels rondom Paciano zijn ook zeer geschikt om te wandelen en fietstochten te maken. Hou je van wandelen? Wandel dan van Paciano naar Panicale. Ook een dorpje dat is opgenomen op de lijst I Borghi Più belli d’Italia.

Beiden dorpen hebben een oranje vlag. Deze wordt toegekend aan kleine gemeenten met een waardevol cultureel, ecologisch en historisch erfgoed. De gemeente mag maximaal vijftienduizend inwoners hebben. Én is in staat om gastvrij voor de toeristen te zijn.

Gekleurde paraplu’s in Paciano

Wanneer je door een van de straatjes in Paciano loopt zie de gekleurde paraplu’s in de lucht hangen. Dit om de stad meer kleur en vreugde te brengen. Deze trend werd voor het eerst gestart in het Portugese Agueda door kunstenaar Patricia Cunha tijdens het festival Agitagueda Art Festval. Het werd zo enthousiast ontvangen dat het zelfs een wereldwijde trend werd. Buiten Paciano vind je de paraplu’s ook onder andere in Pisogne, Ferrara, Assisi, Modena, Sassari en Pietrasanta.  

passievooritalia-blog-umbrie

Nathalie’s Paciano

Nathalie: “Wij hadden tijdens onze vakantie in Umbrië een heel leuke Italië experience.  We bezochten namelijk het dorpje Paciano. We waren er vrij vroeg in de ochtend. Blij verrast waren we toen we een straatje inliepen die helemaal behangen was met kleurrijke parapluutjes. Een erg fotogenieke straat. We liepen erdoor heen en op een pleintje aangekomen was er een groepje Italiaanse kindjes aan het spelen onder begeleiding van twee dames. Wat een heerlijk, mooi en rustig dorpje. We begrepen waarom het was opgenomen in de lijst van Il Borgo più belle d’Italia.

passievooritalia-blog-umbrie
Farmhouse Il Fontanaro

Olijfolie kopen

Later gingen we op zoek naar een plek om olijfolie rechtstreeks van de producent te kopen. Na een korte rit over een kronkelende onverharde weg kwamen we aan bij een family farm. Daar bleken ze ook nog de beste Italiaanse olive oil te hebben 😉. https://www.bestitalianoliveoil.com

Rondleiding farmhouse Il Fontanaro

passievooritalia-blog-umbrie

Onaangekondigd kregen we een warm ontvangst. De eigenaresse had het druk met een proeverij en er kwamen al heerlijke geuren uit de keuken waar lunch werd bereid met producten uit de tuin.

Geschikt voor kinderen

passievooritalia-blog-paciano
Olijfbomen Il Fontanaro

De omgeving was prachtig en overal om ons heen groeide de lekkerste producten. We kregen een spontane rondleiding naar de Mill waar de olijfolie gemaakt werd.

passievooritalia-blog-umbrie
Olijfolie productie

De man leidde ons tussen de olijvenbomen door en legde alles uit over de productie van de olie. Zelfs de kinderen hadden even geen aandacht voor hun telefoons.

Winkel aan huis

passievooritalia-blog-umbrie
Winkel aan huis

We besloten wat flessen mee te nemen. De eigenaresse regelde de financiële kant, maar we moesten vooral even gaan zitten en kregen een heerlijke fles gekoelde lokale appelsap aangeboden. Ook moesten we een tasje met tomaten vullen om mee te nemen. Op tafel stond een grote mand met tomaten die net geplukt waren.

Eenmaal thuis hadden we die avond een heerlijke pastasaus. Dat smaakt toch echt naar Italië!

passievooritalia-blog-Paciano
Verse producten uit de tuin

Ter info: De eigenaresse van die farm (waar je trouwens ook kan verblijven) wees ons nog op haar blog:   https://www.tuscanyumbriablog.com

Dit is de website van de geweldige farmhouse:  https://www.countryslowliving.com  

Liefs Nathalie Hazenberg

Meer Umbrië tips:

Blog Jennifer – vakantietips Umbrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *