REISTIP Zuid-Tirol

passievooritalia-moodsbymonique

De reis begint

Al een tijd lang koester ik een wens. Ik droom er zelfs over. Terwijl ik onderweg ben naar Zuid-Tirol, stel ik mezelf de vraag ‘als ik het ultieme vakantiegevoel beleef, wat is dan dat gevoel?’ In die droom zie ik een lieflijk landschap, gekenmerkt door een alpenweide met prachtige vergezichten. In de verte zie ik de terra kleuren en grilligheden die de Dolomieten zo herkenbaar maken.

Om me heen grazen koeien, geiten en schapen en lopen paarden in de wei. De mix van naald- en loofbomen geven het landschap een bijzonder gezicht die, vooral in de herfst, een onuitwisbare indruk achterlaten. Het groener dan groen van de Dennenboom naalden. De ontelbare goud gele bladeren van kastanje- en beukenbomen. En de oranje gekleurde naalden van de Lariks vormen samen een decor die het je heel eenvoudig maken om een momentje mindfulness te beoefenen.

Burrata con Cuore di Boeu

Zet de tijd maar stil. Terwijl ik op een terras plaatsneem, voel ik de aangename warmte van het najaarszonnetje. Wat een heerlijk moment om even niets te doen. Nou ja nietsdoen, dat blijft altijd wel een uitdaging voor mij. Geholpen door het moment van de dag. De kleine wijzer van de klok staat tussen de twaalf en de één en de grote wijzer wijst naar de negen. Bestel ik een salade: “Burrata con cuore di boeu oftewel ‘buffalo mozzarella met carpaccio van de cuore di boeu tomaat’.

Welkom in Zuid-Tirol

En vergezeld door een glas Weissburgunder geniet ik voor m’n gevoel eindeloos van een heerlijke zondagse lunch. Zie je het voor je? Eind oktober, buiten op een klein terras. De thermometer tikt me gemak de drieëntwintig graden aan… Vrolijke blikken links en rechts van me en conversaties met veel gelach, walsende glazen en hier en daar wat gesmak tijdens het nuttige van de lunch. Ach dat neem ik op de koop toe, want ik zie de mensen genieten met elkaar. Ik zeg tegen mezelf ‘welkom in Zuid-Tirol’ en zet de tijd maar even stil, de rest van de middag.

passievooritalia-moodsbymonique

Ötztaler Hochalpenstraße

Na een koffiestop aan het begin van het Ötztal begin ik aan de route die bekend staat om haar vele oh en wow. Op dat moment weet ik nog niet wat me te wachten staat.

passievooritalia-moodsbymonique

Timmelsjoch/Passo di Rombo

De bewolking voorspelt niet veel goeds als mijn blik de bergweg naar boven volgt, in de richting van Obergurgl en Hochgurgl. Maar wat een beleving op deze vroege zondagmorgen. Geen andere weggebruikers, donkere wolken, een onheilspellende lucht. Stilte. Dit heeft ook wel wat.

Ik werp nog een blik in de richting van het Ötztal waar een flauw zonnetje te zien is boven de Rettenbach gletsjer. Vlak daarna passeer ik, bijna onopgemerkt, het hoogste punt, de Timmelsjoch, op 2509 meter. Het Rasthaus Timmelsjoch is gesloten. Prachtige vergezichten, of een zonnetje zijn in geen velden of wegen te bespeuren. Met een zicht van ’nog geen hand voor ogen’ rij ik stapvoets door elke haarspeldbocht. Met af en toe een gele koplamp van een tegenligger lijkt het eindeloos te duren, voordat ik het dal in Italië inrij, in de richting van Meran.

passievooritalia-moodsbymonique

Sankt Leonard in Passeier

In het dorpje is het een komen en gaan van voetgangers en automobilisten. De gezellige drukte valt direct op. Mensen zitten hier buiten op het terras alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. En dat bij amper 15 graden. Heerlijk dat ‘buiten leven gevoel’. Dat is toch wel een verschil met Nederland. Ik ben pas 2 dagen op reis en het voelt nu al veel langer.

Zondagse folklore in Meran

Met een smile van oor tot oor, nader ik Meran. Daar straks reed ik nog in de mist, terwijl nu links en rechts van de weg de Palmbomen voor een zomerse aanblik zorgen. Ineens is de kou uit mijn lijf verdwenen en voel ik een Mediterraans sfeertje opkomen. Hier ga ik even pauzeren. De auto parkeer ik in de garage onder Therme Meran. En neem uitgangsdeur naar het centrum en ineens sta ik in een andere wereld. Met rechts van me Hotel Therme Meran en links op het plein dansen echtparen, geheel in Tiroler stijl, begeleid door een accordeonist.

Ik ben nog maar net in Zuid-Tirol, of de herkenbare klanken komen me al tegemoet. Je kan het mooi vinden of niet. Over smaak valt niet te twisten, maar vrolijk klinkt het wel. Als dit een voorbode is voor mijn verblijf in Zuid-Tirol: een ongedwongen, gemoedelijke, gezellige en authentieke sfeer? Nou dan klinkt het mij als ‘muziek in mijn oren’.

passievooritalia-moodsbymonique

Bestemming bereikt in Landhaus am Gries

Midden in het centrum van Lana, zegt mijn navigatie “bestemming bereikt”. Ah fijn, met eigen parkeervoorziening. Ik stap uit en zie met grote letters Landhaus am Gries op de witte gevel. Eerste indruk? Een fris, modern pand, alsof het hagelnieuw is. De geur van hout komt me tegemoet terwijl ik de receptie betreed. Oh houten decoraties, mooi meubilair. Smaakvol.

passievooritalia-moodsbymonique

Uitzicht op de Dolomieten

Gastvrouw, Franziska, een jonge charmante vrouw, heet me van harte welkom. En voordat ze me naar m’n appartement begeleid verteld ze het een en ander over de directe omgeving. Over leuke restaurantjes. De lekkerste bakker van de omgeving. En over de kabelbaan, die zich op loopafstand bevindt, naar het Vigiljoch. Oh het voelt nu al goed. Als ik het appartement betreed, dat uitzicht heeft op het dal en de Dolomieten, valt er een rust over me heen. Het is ruim, licht en de inrichting is een mix van modern en landelijk, precies naar mijn smaak: stijlvol én knus, voorzien van natuurlijke (houten) elementen.

Nog vol van oh en wow pak ik mijn spullen uit en even later sta ik weer buiten om Lana te verkennen. Het eerste wat ik doe is mezelf trakteren op een lunch, op een terrasje in het heerlijke zonnetje.

Seilbahn

“Naturlich echt wie damals” De volgende dag besluit ik de auto te laten staan en loop ik via het centrum naar de kabelbaan. Na vijf minuten bereik ik het dalstation vanwaar de ‘Seilbahn’ mij naar het bergstation (stazione funivia) op 1486m brengt. Oh, ik kijk een beetje bedenkelijk als ik mijn kaartje tegen het toegangspoortje houd en de berglift zie. Het is net een gondel uit een oude James Bond film.

Een ritje in de lift

Samen met nog drieëntwintig andere enthousiastelingen stap ik in. Het zal vast goed komen. En ja hoor, in luttele minuten zoeft de gondel naar boven. Het landschap onder me, met de wijnranken en de berghellingen worden als maar kleiner en kleiner. En even later zie ik achter de berghellingen, in de verte, de Dolomieten in beeld. Deze gondelrit, met een sprookjesachtige blik op de omgeving, is op zich al de moeite waard.

Op het bergstation besluit ik direct de volgende lift, naar het eindstation, te pakken. Als ik de lift zie, schiet ik in de lach. Ha ha, nu gaan we wel heel ver terug in de tijd. Heb je even, zeg ik lachend tegen mezelf, als ik in een eenpersoons stoeltjeslift stap. Vergezeld door een heerlijk zonnetje, overal waar ik kijk prachtige herfstkleuren en met een blauwe hemel zweef ik een goed kwartier door de lucht. Voor mij is dit de beste mindfulness ‘app’ allertijden.

passievooritalia-moodsbymonique

De ‘Sessellift’ brengt me naar het eindpunt bij ‘Gasthaus Sessellift am Vigiljoch’ op 1814m. Daar aangekomen ga ik eerst onwijs van het uitzicht genieten en laat ik me ‘hausgemachte bratwurst’ uit de Südtiroler keuken goed smaken.

St. Vigilius Kirchl

Vanaf het Gasthaus zijn ontelbare wandelmogelijkheden. Op de ‘wanderkarte_Vigiljoch’ tel ik er al 15. Maar aangezien ik niet de hele dag de tijd heb, besluit ik naar het kerkje “St. Vigilius Kirchl” te lopen (en weer terug). In iets minder dan een uur arriveer ik weer bij de nostalgische stoeltjeslift.

Voldaan keer ik weer terug naar de bewoonde wereld in Lana. Ik werp nog één keer een blik op het wandelkaart. Alsof ik in gedachte denk, welke wandeling ga ik hier de volgende keer ondernemen? Dan pas valt het me op dat de gondellift dateert uit 1912. Oh ik was dus echt even terug in de tijd, in een historisch James Bond scène.

passievooritalia-moodsbymonique

Autoroute Avelengo

Een van de mooiste autoroutes in deze streek is die van Jenesien naar Hafling (in het Italiaans: Avelengo). Neem er absoluut de hele dag de tijd voor. Het ligt niet aan de afstand, die is slechts 30km!

Bolzano

De prachtige route begint al in Bozen/Bolzano. Vandaaruit neem ik een slingerweg naar boven richting Jenesien. Jammer dat ik weinig parkeergelegenheid tegenkom. Hier begint het al dat je wel om de paar minuten wilt stoppen.

passievooritalia-moodsbymonique

De Dolomieten

Het weideplateau nodigt uit om te onthaasten. Overal tref je prachtige vergezichten aan. Wandel mogelijkheden zijn er ontelbaar en in de authentieke dorpjes heerst nog een rust en wordt je gastvrij onthaalt. In de herfst is het hier een eldorado. Door de ontelbare kastanjebomen, beuken-, naald- en lariksbomen is de diversietijd aan herfstkleuren hier ongekend . Het weide landschap gooit daar nog een schepje bovenop.

En dan te bedenken dat je op heldere dagen ook nog om je heen de Dolomieten ziet (de Seiser Alm in het Oosten en de Dolomiti di Brenta en Adamello in het Westen), maakt het helemaal een feest.

passievooritalia-moodsbymonique

Thuisvoelen op vakantie

De gastvrijheid, hartelijkheid, de sfeer en dit gebied laten een onuitwisbare indruk op me achter. Oké ik geef toe: het is herfst, geen hoogseizoen taferelen, maar wat is het hier genieten. De rust die de mensen uitstralen, de bergen en de vele vergezichten, hier valt zoveel te zien en te doen. En dat met het décor van de herfst: Ik heb een nieuw vakantieseizoen ontdekten. Én een regio waar ik me thuis voel! Precies, dát gevoel. Ah, dat is het!

Absoluut een streek om te onthouden en aan je bucketlist toe te voegen!

Ondek Noord-Italië

Er valt nog veel meer te ontdekken in deze streek in Noord-Italië, waar je een mix van Oostenrijkse en Italiaanse invloeden ziet, proeft en beleeft.

Bezienswaardigheden Zuid-Tirol

  • De stad Meran en haar ‘Therme Meran’ meran.eu / www.thermemeran.it
  • het kasteel Schloss Tirol en haar uitzicht in Dorf Tirol schlosstirol.it
  • Wil je een nog weidser uitzicht? Stap dan in de kabelbaan naar ‘Meran 2000’ meran2000.com
  • Seiser Alm (de grootste bergweide (Alm) van Europa; een wandel en wintersport walhalla) seiseralm.it
  • Schnalstal (met de Schnalstaler Gletscherbahnen, het hoogstgelegen station in Zuid-Tirol schnalstal.it

Events (oktober/november)

De keuze is enorm, te veel om hier te benoemen, daarom enkele suggesties:

www.eppan.com :

  • Kastanien-workshop in der Backstube in St. Michael
  • Weinbergwandering nach Schloss Moos
  • Fackelwanderung auf Burg Boymont un Burg Hocheppan

www.jenesien.net :

  • “Kastanienwochen” in Jenesien

www.visitlana.com

Overnachten in Landhaus am Gries

Tijdens deze reis overnachtte ik in het levendige Lana in Landhaus am Gries én op een idyllische plek, midden tussen de wijgaarden en appelbomen bij Weingut Donà, in Eppan an der Weinstraße. Twee absolute aanraders

passievooritalia-moodsbymonique

Bereikbaarheid Zuid-Tirol met auto

Zuid-Tirol is eenvoudig vanuit Nederland te bereiken.

Met de auto, vanaf de grens bij Arnhem in slechts 949km, via de Brennerpas of de Resschenpas. En heb je de tijd, rij dan vooral via de Timmelsjoch.

Bereikbaarheid Zuid-Tirol per vliegtuig

Vliegen kan op Innsbruck, Verona, Bergamo of Milaan. Of zelfs via Turijn met een binnenlandse vlucht op Bolzano.

passievooritalia-moodsbymonique

Monique Donkersloot

-Blog TravelRebel-

onderdeel van MoodsbyMonique

Fotograaf, verhalenschrijfster en reisblogger in de Alpen

www.moodsbymonique.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *