Reistip Alto Adige in Zuid-Tirol

passievooritalia-moodsbymonique

Monique Donkersloot van MoodsbyMonique heeft weer een prachtige blog aangeleverd. Dit keer neemt ze ons mee naar de winterse wereld van Alto Adige in Zuid-Tirol. Echt Magisch Mooi!

Zuid-tirol / Alto Adige

Ik kijk om me heen. De vergezichten zijn talrijk en de bergen laten een verpletterende indruk op me achter. Er ligt al een dik pak sneeuw.

Het is begin december. Het ‘decor’ is buitengewoon sfeervol en zeker niet alledaags als je bedenkt dat het rond deze tijd van het jaar in Nederland vaak waait en regenachtig is. Van dat oer Hollandse druilerige weer. Ik hoef je vast niet te vragen of je dat herkent? Het is niet mijn favoriete winterbeeld en gelukkig ben ik een reislustig typje. Dus een geweldig ‘excuus’ om dit jaar Zuid-Tirol te verkennen aan het begin van het winterseizoen.

 

passievooritalia-moodsbymoniqueWinkelstraat in Meran/Merano

Boek hier jouw vakantie:

De Alpen

Koning winter helpt me een handje als hij half november al van zich laat horen in de Alpen. Een paar weken geleden was ik hier nog om de herfst in al haar kleuren te bewonderen. De betovering, de wintermagie slaat toe. En in een mum van tijd maakt de herfst plaats voor de winter. Besneeuwde bergen, daken en boomtakken gehuld onder een wit laagje dons. En op straat hebben de mensen hun gympen verruild voor warme winterboots. Hoogste tijd denk ik bij mezelf om de sfeer op een kerstmarkt te gaan proeven. Doe mij maar een portie “Cozy Christmas”!

passievooritalia-moodsbymonique

Kerstmarkt Meran

Winter in Zuid-Tirol

Kalenders en kinderboeken deden mij vroeger geloven dat er met Kerst een dik pak sneeuw lag. Als kind heb ik dat ook zo ervaren. Misschien zijn het die herinneringen, die in mijn geheugen staan geschreven en waar ik elke winter weer naar verlang? Tegenwoordig is een witte kerstperiode in Nederland een zeldzaamheid. Dus vind ik het extra feestelijk als ik de kerstsfeer al vroeg in december kan ‘proeven’.

Lana

Over proeven gesproken. Ik ben in Lana, een leuk en levendige plaats, vlakbij Meran. Daar val ik met m’n neus in de boter. Nog geen uur geleden gearriveerd of ik ruik de geur van open haard vuur en de zoetige dampen van de glühwein. De kerstmarkt die hier in de weekenden in december voor extra kerstsfeer zorgt is een mooie ontmoetingsplek voor locals en iedereen die van een ongedwongen sfeer en een kleinschalige kerstmarkt houdt.

 

passievooritalia-moodsbymoniqueKerstmarkt, Lana

Overnachten in Landhaus am Gries

In het levendige Lana overnacht ik in Landhaus am Gries. Daar verblijf ik in een modern appartement in het midden van het centrum. Met Kerstmarkten en ongerepte natuur in de nabije omgeving en restaurantjes, barretjes en winkels in een voetgangerszone letterlijk op loopafstand, is dit een fijne plek om Zuid-Tirol te verkennen en te beleven. Een mix van kerstsfeer en winterpret heb ik mezelf voorgenomen.

Kerstmarkt Meran

Modern ‘ontmoet’ nostalgie – De volgende dag nodigt het zonnetje me uit om de kerstmarkt in Meran te bezoeken. Ik laat de auto op de parkeerplek bij het appartement staan en in minder dan 20 minuten bereik ik het centrum van Meran en stap ik, bij Terme Merano  uit de bus.

Ondanks dat het midden op de dag is ervaar ik al een sprookjesachtige sfeer, zowel op de markt als in de winkelstraten. Wat zal dat straks nog sfeervoller zijn met de avondverlichting aan…

passievooritalia-moodsbymoniqueKerstmarkt, Meran

Knus Sfeertje

Op de kerstmarkt ervaar ik een fijne afwisseling tussen koopwaren en eetgelegenheden. De nodige vuurkorven en andere warmtebronnen maken het helemaal compleet. Ook de winkelstraten zijn een feestje om te bezoeken. Met links en rechts arcades en gewelfde plafonds. Diverse doorkijkjes en overdekte steegjes waar je in een binnentuin van een restaurantje beland of nog een paar verborgen winkeltjes ontdekt, zorgen voor een heel knus sfeertje.

passievooritalia-moodsbymoniqueKerstsfeer, Meran

Hier in Meran proef je het verlangen naar de goede oude tijd gecombineerd met een moderne levensstijl. Men heeft hier flink uitgepakt om je dat sfeertje op en top te laten beleven.

passievooritalia-moodsbymoniqueHotel Terme Merano in kerstsfeer

Restaurant Osteria Ow Lana

‘s Avonds geniet ik na van de Kerstsfeer als ik bij Renato van Restaurant Osteria OW Lana dineer, in Lana. Ik begin met een glas prossecco, gevolgd door een verrukkelijk glas witte wijn, een Weißburgunder, die bij de uiensoep en de ‘homemade’ lasagne wordt geserveerd. Het smaakt allemaal voortreffelijk. “Vielen dank” Renato. Oh en kijk niet vreemd op als je bij binnenkomst hartelijk wordt verwelkomt met een handdruk, of voor de intimi met een kus, zoals dat in Italië gebruikelijk is.

Magisch Mooi dal de Seiseralm

Terwijl de sneeuw onder mijn bergschoenen knispert zie ik aan de andere kant van het dal de Seiseralm in de wolken. Het zonnetje laat het daar even afweten, anders is het uitzicht op de Dolomieten nog spectaculairder. Maar het buitenterras van Hotel Gasthof Zum Hirschen, in Jenesien, waar het zonnetje wel volop schijnt, nodigt extra uit. Jenesien wordt niet voor niets het ‘zonneterras’ genoemd.

passievooritalia-moodsbymoniqueTerras Hotel Gasthof Zum Hirschen, Jenesien/San Genesio

Nu eerst wat koolhydraten “stapelen”, voor de wandeling straks naar de Salten, Europa’s grootste lariks hoogplateau. Heerlijk en smakelijk geniet ik van een overheerlijke cheesecake…

passievooritalia-moodsbymoniqueCheesecake, Hotel Zum Hirschen, Jenesien

Tourismusverband

Complimenten aan de dames van Tourismusverband Jenesien die mij zeer behulpzaam zijn en uitstekend advies geven.  Door de recente storm die heeft huisgehouden zijn niet alle wandelwegen even goed begaanbaar. Het Sagenpad  (langeafstandswandelroute E5) in de richting van Langfenn op de Salten hoogvlakte, met een fenomenaal uitzicht vanaf de Gschnoferstall, en weer terug kenmerkt zich door weinig hoogteverschillen en is qua lengte ook aangenaam, voor een middag wandeling. En met slechts een enkele wandelaar die ik tegenkom ervaar ik de stilte om me heen als een magisch cadeautje.

passievooritalia-moodsbymoniqueSalten hoogvlakte, Jenesien

Relaxte sfeer Ultental

Wil je even ‘terug in de tijd’? Bezoek dan het authentieke Ultental

Nostalgie in de dorpjes, heel veel wandel mogelijkheden en het skigebied op de Schwemmalm (25km piste), waar de skiliften al begin december geopend zijn, zorgen voor veel vertier en afwisseling. Wist je dat dit skigebied de ‘thuisberg’ is van alpine wereldbeker skiër Dominik Paris?

passievooritalia-moodsbymoniqueKuppelwies, Ultental/Val d’Ultimo

Bozen

Op de laatste dag van mijn bezoek aan Zuid-Tirol is het gedaan met het mooie weer en voel ik een ijzige kou als ik door het centrum van Bozen loop.

Terwijl de fonkelende lichtjes de straten gezellig verlichten, bezoek ik eerst wat winkels om de kou te trotseren. En voordat ik de Kerstmarkt, die zich o.a. op het centrale plein, de Waltherplatz bevindt, besluit ik bij Stadt Hotel Citta eerst even te genieten van de sfeer die hier aanwezig is onder het genot van een kop thee.

passievooritalia-moodsbymoniqueStadt Hotel Citta, aan de Waltherplatz, Bozen

Rathausplatz Bolzano

Vanaf het treinstation in Bolzano bereik je heel gemakkelijk als eerste het Rathausplatz. Hier tref je veel kunstzinnige, handgemaakte artikelen, vervaardigd van leder, wol of zilver. Het loopt al tegen vijven als nog even terugkeer naar de Waltherplatz en een blik werp op de prachtige gotische kerk “Maria Himmelfahrt”, Duomo di Bolzano, die nu sfeervol verlicht het plein een bijzondere aanblik geeft. Met deze sprookjesachtig verlicht verlaat ik Bolzano en neem ik de trein terug naar Burgstall_Lana.

passievooritalia-moodsbymoniqueWaltherplatz/Piazza Walther, Bozen

Terug naar huis

De volgende ochtend sneeuwt het. Wat een feest en wat een toepasselijk afscheid! Nou ja afscheid, voor even dan, want deze streek had mijn hart tijdens een bezoek in de herfst al gestolen (zie blog Leven in de brouwerij). En terwijl ik in de richting van de Brennerpas rij, zing ik het toepasselijke liedje ‘I’m coming home for Christmas’.

Tips van Moodsbymonique

Wil je na de feestdagen nog een weekendje naar Zuid-Tirol? De kerstmarkten in Bozen en Meran zijn er nog tot 6 januari 2020!

Boek hier jouw vakantie:

 

passievooritalia-moodsbymonique

Monique Donkersloot

https://moodsbymonique.nl/magisch-mooi/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *