Recept Spaghetti Carbonara

Adje Middelbeek is een fantastische kok en eigenaresse van Podere del Buongustaio ( Umbrie, Italie) waar zij o.a. bijzondere Wine&Foodreizen organiseert. Ze heeft een heerlijk Italiaans recept: Spaghetti Carbonara.

Adje Middelbeek verteld over een heerlijk recept van haar buurvrouw.

Ik loop even naar de buurvrouw toe, al van een afstandje roept Magdalena me toe, Che freddo Adriana, het heeft hard geregend vannacht en ja het is erg koud. Magdalerna  heeft haar schort voor want ze is aan het koken en ze vervolgt ” Oggi mangiamo spaghetti alla carbonara” Ah denk ik, wat een geluk, als iemand voortreffelijk kan koken dan is het Magdalena wel en ik ben zeker niet vies van een kooklesje.

Spaghetti carbornara is de pasta van de houtskoolbranders die in de omgeving van Rome zijn oorsprong vindt. Ik vraag haar meteen of ze haar eigen variatie maakt van de carbonara of dat ze nauwkeurig de Romeinse receptuur volgt. De saus is echt een klassieker die door velen wordt gekopieerd, soms echt te erg voor woorden met ingredieenten als room, ui, knoflook en een keer kreeg ik het voorgeschoteld met wat verse basilicum erop. Magdalena kijkt me fel aan zoals je dat wel vaker ziet bij Italianen als het om een erekwestie gaat en zegt: “Adriana “, terwijl ze haar hoofd meewarig schudt.

Pancetta

We lopen de keuken in en de zoetige iets citroenfrisse geur van gebakken pancetta komt mijn neus binnen en nestelt zich gelijk in mijn maag. Oei wat ruikt dat lekker zeg, ik denk dat Magdalena ook meteen zag wat erbij mij gebeurde want ze vraagt of ik zin heb om zo mee te eten. Nou dat sla ik natuurlijk niet af. Ze laat me nog wat  verse pancetta zien voor dat ze die bij de andere in de pan voegt. Ik gebruik geen gewone spekjes Adriana maar echte buikspek van mijn broer Giorgio, Giorgio is slager en hij heeft zijn eigen varkens. Ja dan weet je zeker wat voor vlees je in de kuip hebt en dat proef je ook.

Magdalena legt uit dat Giorgio zijn varkens zelf slacht en daarna het vlees met veel zorg bereid en dat de pancetta na de slacht nog 3 maanden in de wind te drogen hangt voordat hij het verkoopt. Ze gaat verder met koken, ze had al wat pancetta aangebakken in een goede scheut olie en doet nu ook de laatste stukjes pancetta in de pan en bakt ze knapperig maar zeker niet te ver door. In een andere pan kookt ze spaghetti al dente, als die klaar is giet ze de spaghetti af en belangrijk Adriana, je moet het kookvocht altijd bewaren. Ik knik en sla alles goed op.

Goddelijke carbonara

Ze mengt de gebakken pancetta bij de gloeiend hete spaghetti, let op Adriana het vuur onder de pan moet nu uit. Dat is heel belangrijk want anders garen de eierdooiers straks veel te snel. Ze klopt vier eierdooiers samen met wat pecorino en parmigiano en mengt dit door de spaghetti heen. Nu schenkt ze er een kleine soeplepel kookvocht bij, schept alles nog even goed door elkaar. Als laatste draait ze er kwistig zwarte peper over en een handvol versgeraspte parmigiano. Ik kan niet wachten maar Magdelena is nog niet klaar met haar les, denk er om Adriana als de pasta wat te droog is schep je er nog wat kookvocht bij maar gebruik nooit room want dat is echt ten strengste verboden!. Haar man en zoon komen binnen lopen en hup de pan gaat op tafel, ze schept me een flink bord carbonara op. Ik hoef jullie niet te vertellen dat ik mijn bordje schoon heb leeggegeten, HET WAS ECHT GODDELIJK of zoals de engelsen zeggen TO DIE FOR

Als je van oorspronkelijk en puur houdt maar ook een zekere luxe op prijs stelt, is de Podere van Adje echt jouw droombestemming. Met haar rust en elegantie is het de ideale uitvalsbasis voor Umbrie-verkenners en liefhebbers van het echte Italiaanse leven.

Voor info,  www.poderedelbuongustaio.it

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *