Mijn Sardinië

passievooritalia-keep-alive-tours

Sardinië-specialist Sam Pitzalis, van keepalivetours.com en www.retreatsardinia.com vertelt over zijn Sarninië en zijn retreats van Keep Alive Tours.

Wat maakt Sardinië zo uniek!

Sam:”Terecht zit mijn passie voor Sardinië heel diep. Het eiland Sardinië, zo klein als Nederland, maar ‘veel groter’, voelt aan als een oeroud continent. Met diepe wortels, ja, het zit zó diep onder mijn huid! Dat gevoel komt voort uit meerdere bronnen.”

Ik ben er niet geboren, maar mijn ouders komen er vandaan. Mijn vader, nu nog in Rotterdam, nam ons ‘naar opa en oma’ altijd mee langs onbekende weggetjes door allerlei landen tot aan de boot. Een avonturier met een kop op zijn schouders. Van hem heb ik wel wat meegekregen.

passievooritalia-keep-alive-toursSam travel designer, gespecialiseerd in bijzonder inspirerend Sardinië

Ik ben een travel designer met een voorkeur voor het speciale, het inspirerende, het unieke, het betekenisvolle, het niet-mainstream bijzondere: ‘Hé, dit had ik nog niet gezien, doet me denken aan zus, brengt me op een idee!’. Ja, helemaal nu we wel wat minder voor de lol ‘mogen’ vliegen, mag het voor mij graag nut hebben, wat we zien; ik hou van mooi betekenisvol! En Sardinië is dat, kan dat. Als je ervoor openstaat.

passievooritalia-keep-alive-toursSowieso is Sardinië al ‘gewoon’ meer dan mooi. Dat zit al mee

De kust is befaamd, en zelfs verwende Italianen noemen het de Malediven van de Middellandse Zee. Er zijn plekken waar een wereldtopsfeer hangt, alles perfect, volgens het perfecte plaatje: de kleur en helderheid van het water, de bootjes die in de lucht lijken te drijven, die aparte rots waar dat water zachtjes tegenaan klotst….

passievooritalia-keepalivetoursMaar dat is dus maar aan de rand van het eiland, het uiterlijke, naar buiten toe.
Klotsend water heb je ook aan de Kaag en aan Katwijk Strand Noord. Er is op Sardinië meer, iets waar we wat aan kunnen hebben, dat ons op een idee kan brengen, op bezinning, iets om over na te denken, om persoonlijk wat mee te doen. Zeker, je kunt Sardinië prima beleven als ‘even eruit’, een beetje nutteloos milieuvervuilend en dan thuis maar weer doorbuffelen, tot de volgende pretvakantie. Of… je neemt er wat van mee.

passievooritalia-keepalivetoursRereat in Sardinië zorgt voor diepgang

Er is iets aan de hand met Sardinië en als travel designer laat ik dat graag zien.
Nu helemaal, nu ik een herenhuisje heb gekocht op een strategisch slimme plek op het eiland. Van daaruit ben ik nog meer plekken en personen en producten aan het ontdekken die de diepere schoonheid van het eiland zichtbaar maken, om er persoonlijk leerzaam op af te kunnen stemmen. Omdat dat verrijkt, ook voor thuis, privé, werk. https://www.booking.com/hotel/it/casa-borgo-autentico.nl.html

passievooritalia-keepalivetours

Training geven op Sardinië

Dat afstemmen doe ik bijvoorbeeld met trainers. De meeste trainers draaien gewoontjes in Nederland hun training, jaarprogramma, cursus. In een zaal in een bedrijventerrein of Van der Valk, allemaal een beetje standaard en voor vele mensen goed genoeg. Maar er zijn trainers die voor meer diepgang samen, als groep en persoonlijk gaan. Samen een leerzaam avontuur gaan, een belevenis die je wel bijblijft, met oog en tijd voor elkaar, elkaars wijsheid en menselijkheid: een retreat.

Unieke Sardinië-retrait

Zo’n Sardinië-retreat is ook al niet standaard. Verwacht geen gebruikelijk massage, yoga, palmbomen, à la Bali en Ibiza. Nee, er wordt uniek serieus-ontspannen gewerkt. Met veelal in de ochtend een cursusblok, inclusief dán al oefeningen in de natuur. Daarna richting steeds weer een andere lunchpicknick op een mooie plek. Ja, we blijven vriendelijk onderzoekend ervaringen opdoen, net als in het leven.

Nu is het bijzondere niet enkel dat je verscholen parels van Sardinië ontdekt, parels die Sardinië ook uniek maken, nee, er is meer: de plekken hebben een link met de cursus. Plekken kunnen zo inspiréren! De trainer geeft hier zijn oefening 2, aansluitend op wat in de ochtend al speelde.

Sardinië van oudsher een oplaad eiland

Alles in een sfeer die ook te maken heeft met de unieke energie van het eiland zelf.
Moet je deze kaart eens zien. Het zit vol met plekken uit de prehistorie die veel betekenis moeten hebben gehad, toen, want ze zitten vaak complex in elkaar; je bouwt ze niet eventjes. En dan zoveel ongelofelijk dicht bij elkaar? Alsof Nederland 10.000 hunebedden had gehad! Nou, dan was Nederland wel Stonehenge en Paaseiland tegelijk geweest: wéreldberoemd. Je kunt wel stellen dat Sardinië van oudsher een oplaadeiland is geweest, al in de prehistorie: in de wateren eromheen liggen ook zoveel haventjes onder water; dat was voor reizigers. Komt mooi overeen met wat wij komen doen, ‘oplaadeiland’, want ook wij komen er om op te laden, met iets nuttigs voor nu en later, om mee naar huis terug te nemen.

passievooritalia-keep-alive-toursSardinië herbergt een van de befaamde Blue Zones

Dat je iets nuttigs mee kunt nemen naar huis, voor het leven, komt doordat Sardinië ook een van de befaamde Blue Zones bezit. Het is een van de vijf erkende gebieden op de wereld, uniek door hun extreem hoge aantal opmerkelijk fitte en blije ouderen. De leefstijl daarvan is onderzocht en het komt allemaal neer op positief scoren op deze elementen, zie de kaart hierna. Ik heb die Sprankeling en Zelfcompassie er zelf aan toegevoegd. Lijkt me belangrijk:

Blue Zone-regels. Hier ook in Nederland wat vaker in de plus op gaan scoren… loont.

Deze punten, waar die zogeheten Blue Zone in Sardinië zo hoog op scoort, geven in wezen rust van binnen, rust lichamelijk, rust in je hoofd, rust in je relaties. En die rust vertaalt het lichaam in minder slijtage en dat levert dus meer slijtagevrije levensjaren op. Dat vooruitzicht maakt me enthousiast en maakt dat ik het met heel veel passie en positiviteit verspreid. Want zie je dat het in wezen herkenbare elementen zijn, waar wij ook wat mee kunnen, in Nederland? Kijk goed, het zijn allemaal dingen die de moeite waard zijn om een stapje extra voor te zetten, om bewust op te sturen, met liefdevolle zelfaandacht.

Boek mijn huisje in Sardinië

Misschien heb je tijdens Corona eens na zitten denken over dit soort dingen?
Nu illustreren de retreats altijd wel een of meer van deze elementen. In een bijzondere, energierijke setting ga je hiermee aan de slag juist om het een plekje te geven in je leven en werk. (Dat was ook het doel in het bedrijvenzaaltje of in de Van der Valk-zaal, niet?). Ook kun je gewoon mijn huisje huren en met het kaartje in de broekzak op pad gaan naar inspiratie: ‘waar herken ik het om me heen, lopend door een klein schattig dorpje of door de natuur? Waar komt de inspiratie bij me binnen. Inspiratie die ik graag meeneem!’

Wil je zelf inspiratie en rust opzoeken vanuit mijn herenhuisje in prachtig traditioneel authentiek Santu Lussurgiu, met vele lokale tips, boek dan nu: https://www.booking.com/hotel/it/casa-borgo-autentico.nl.html

filmpje Sam

Ben je trainer: https://www.retreatsardinia.com
Ben je reiziger of deelnemer: https://keepalivetours.com

Sam


Ciao Jennifer & Anja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *