Mijn Italië – acteur Joshua Albano

passievooritalia-blog-joshua-albono

Interview Joshua Albano – Mijn Italië

Acteur Joshua Albano is geboren in Doetinchem, maar zijn achternaam onthult zijn Italiaanse bloed. Met een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader staat Joshua’s leven in het teken van twee culturen. Passie voor Italia sprak hem over zijn Italië, zijn familie, zijn werk én zijn toekomstdromen. Lees je mee?

Passievooritalia-blog-joshua-Albano

Wie is Joshua Albano

“Ciao! Mijn naam is Joshua Albano. Geboren in Doetinchem en zoon van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder. Ik ben acteur en heb in verschillende series, films en toneelstukken gespeeld. Daarnaast doe ik ook veel voice-overs, daar ligt mijn passie. Maar ook gek op Italië. Voordat ik aan de toneelschool begon werkte ik al als pizzabakker. De passie voor de Italiaanse keuken zat er altijd al in, mijn vader is kok dus het zit ook zeker in de familie. Op dit moment ben ik net klaar met draaien voor de Sinterklaasfilm en ben ik bezig met de voorstelling Spagettirellen waar ik deze zomer in te zien ben. Ook run ik samen met mijn familie het familiebedrijf Divino Rosso.

Stukje geschiedenis

Mijn opa kwam uit Napoli en mijn oma uit Marina di Ravenna. Voor werk zijn ze verhuisd naar Bolzano, gelegen in de Dolomieten. Een prachtig stukje van Noord-Italië. Mijn vader groeide hier op, maar Bolzano voelde toch te klein voor hem. Hij besloot op vrij jonge leeftijd de wereld rond te reizen en op verschillende plekken te werken. In Brazilië heeft hij toen een Nederlands meisje ontmoet (niet mijn moeder) en voor haar is hij toen naar Nederland verhuisd. Toen de relatie tot een einde kwam voelde hij zich hier erg op zijn gemak en besloot te blijven.

passievooritalia-blog-joshua-albano

Later werkte mijn vader werkte in een Italiaans restaurant en mijn moeder werkte in het restaurant vlak daarnaast. Elke dag openden ze samen het terras van hun restaurant en zo raakte ze na een tijdje in gesprek. Je raadt het al, ze werden verliefd. De relatie tussen mijn Italiaanse- en Nederlandse familie ging erg goed samen en even later trouwden ze in Doetinchem. Uiteraard waren daar ook Italianen bij aanwezig.

Vloeiend Italiaans spreken

Ik spreek de Italiaanse taal vloeiend. Dit was niet gelijk zo. Als kind spraken we namelijk niet erg veel Italiaans. Mijn vader was bang dat we dan achter zouden lopen op school. Wel hoorde ik het veel om me heen en ontvingen we Italiaanse tv. Ik heb het vooral geleerd in de zomers op vakantie op jonge leeftijd. En later, omdat ik vanaf mijn 15e in een pizzeria werkte met alleen maar Italianen. Nu blijf ik het onderhouden door het te spreken met familie en vrienden en wanneer ik in Italië ben.

Italiaanse vakanties in Porto San Giorgio

Vroeger gingen elke zomer minimaal 3 weken naar Porto San Giorgio in de regio Le Marche.  En vaak gingen we met Kerst naar Bolzano waar mijn oma woont. Je kan daar heel goed skiën. Mijn vader heeft vroeger op hoog niveau geskied in Italië dus leerden wij dit ook van jongs af aan. De zomers in Porto San Giorgio heb ik de mooiste herinneringen aan. Ik ging daar als eerste uit en ging als eerste drinken. Ik rookte mijn eerste sigaret en trok op met mensen die net iets ouder waren dan ik. Tijdens mijn pubertijd sloot ik mooie vriendschappen in het vissersdorpje. Ik heb er zelfs nog gewerkt als pizzabakker en heb leren tassen verkocht op de markt. Deze zomer ga ik er weer naartoe om iedereen te zien!

Vrienden in familie in Italië

Het is voor mij heel belangrijk om mijn familie in Italië te spreken én te zien. Ik probeer dan ook mijn oma sowieso één á twee keer per jaar op te zoeken. Nu door Corona was dat lastiger. Ik had haar anderhalf jaar niet gezien. In juli was ik drie dagen vrij en dacht ik fack it, ik ga gewoon met de auto heen en weer naar Bolzano in mijn eentje. Ondanks dat het zo kort was, was het een heel fijn weekend met mijn oma, oom, tante en neef. Blij dat ik ben gegaan, je weet namelijk nooit wanneer het te laat is. In Porto San Giorio, waar ik al mijn hele jeugd kom, heb ik veel vrienden en vanuit het horecaleven in Nederland kom ik vaak in Sardinië. Daar heb ik ook veel vriendschappen opgebouwd.

passievooritalia-blog-joshua-albano

Nederlander met Italiaans bloed

Mijn vader is een Italiaan en mijn moeder is Nederlands. Dat zijn twee verschillende culturen. Mijn moeder heeft mij geleerd om in de meest moeilijke situaties er het beste van te maken. Iets waar ik altijd iets aan heb gehad in mijn leven. Mooi toch.

Ondanks dat ik in Nederland ben opgegroeid, merk ik zeker dat ik Italiaans bloed heb. Ik ben echt hartstikke trots op Italië. Ik hou van de cultuur en het eten. Als ik in Nederland op straat Italiaans hoor spreken, maak ik altijd een praatje. En ik vind contact met mijn Italiaanse vrienden en familie heel belangrijk. Soms voel ik me zelfs erg bezwaard. Ik ben in Nederland geboren en getogen. Ik hou van dit land en alle kansen dat het me gegeven heeft. Ik voel me ook echt Nederlander! Maar als Italië bijvoorbeeld moet voetballen gaat mijn hart echt sneller kloppen en kan ik emotioneel geraakt worden. Dat heb ik altijd fascinerend gevonden. Dat we deze zomer het EK wonnen was dan ook echt geweldig voor mij. Elke wedstrijd keek ik met mijn vader of Italiaanse vrienden. Ik hou ervan.

Film met Sophia Loren

Soms vragen mensen mij of ik wil emigreren. Natuurlijk heb ik erover nagedacht, maar ik weet niet of ik echt wil emigreren. Wat ik wel wil proberen is uitzoeken of ik acteerklussen kan doen in Italië. Dat lijkt me geweldig. Mijn carrière in Nederland nu gaat goed, maar mocht er een rustige periode aankomen dan is het plan om voor drie maanden naar Rome te vertrekken en te kijken of het me lukt daar ook iets op te bouwen. Ik neem dan mijn laptop  en microfoon mee zodat ik nog wel remote stemmenwerk kan doen. En daarnaast wil ik me dan volledig focussen op acteren daar. Wie weet in combinatie met een Italiaanse acteerworkshop. Ik ben benieuwd of ze daar een andere invalshoek gebruiken dat kan mij als acteur alleen maar beter maken.

Natuurlijk droom ik over een rol in een film naast Sophia Loren en Marcello Mastroianni, en dan natuurlijk geregisseerd door Federico Fellini (lach).

passievooritalia-blog-joshua-albano

Joshua Albano de acteur

Acteren is ook echt een passie van mij. Deze zomer sta ik in de voorstelling Spaghettirellen. Een voorstelling die gaat over de eerste Italiaanse immigranten in de jaren 60 die in Twente werkte. Ik vertolk de rol van Stefano, een jongeman van 24 die zijn dorp in Sicilië achterlaat om te gaan werken in Oldenzaal. Deze rol komt dicht bij mij en mijn familie, iets dat voor mij heel bijzonder is.

Al drie jaar lang speel ik de rol van Bennie Taai Taai in de Sinterklaasfilms. Echt geweldig om te doen. De draaiperiode voor volgend jaar zit er net op!

Mijn volgende project zal zijn ‘’Het Prinsensprookje’’, een theatervoorstelling van Dear T. De voorstelling gaat in oktober in première.

passievooritalia-blog-joshua-albano

Divino Rosso

Mijn andere passie is ons familiebedrijf webshop Divino Rosso. Mijn vader importeert al een jaar of vijf Italiaanse wijnen, dat deed hij altijd al naast zijn catering. Ik vond zijn wijnen altijd zo goed dat ik dacht ik wil hier iets mee doen samen met hem. Ik had hier alleen nooit de tijd voor. Toen mijn acteerwerk stil kwam te liggen konden we er eindelijk aan beginnen. De samenwerking is goed, het is hierin heel belangrijk om werk en privé goed gescheiden te houden. Neem ook eens een kijkje: https://www.divinorosso.nl/.

Bezige bij

Vaak krijg ik de vraag ‘hoe combineer je alles?’ Het schrijven van een handboek voor acteurs, de voice-over, acteren én de webshop (lach). Ja het is best veel. Ik vraag mezelf ook weleens af hoe ik het doe! Ik ben gelukkig erg ondernemend ingesteld en moet gewoon altijd bezig blijven. Vrienden en familie zeggen wel eens tegen me dat ik soms echt even rustig aan moet doen. Een paar jaar geleden ben ik mezelf ook wel tegen gekomen toen ik echt teveel hooi op mijn vork nam.  Wat mij nu helpt is goed naar mijn lichaam te blijven luisteren, aan te geven wat wel en niet kan en te genieten van de mooie momenten in mijn leven.

Favoriete Italiaanse gewoontes

Al ben ik een Nederlander en woon ik in Nederland, ik heb wel mijn Italiaanse gewoontes of rituelen. Zo is mijn mooiste Italiaanse ritueel in de ochtend het Italiaanse journaal aan te zetten, ondertussen de moka op het vuur te zetten met goeie Italiaanse koffie en daarna een croissant met roomboter en jam of Nutella te eten. Zo begin ik mijn dag het liefst.

Ook kijk ik elke voetbalwedstrijd van het Italiaanse elftal met Italianen, dat brengt geluk. Én ik sla nooit een maaltijd over. Ik neem echt de tijd om te koken. De Italiaan in mij is dus altijd aanwezig.

Toekomstdromen Joshua Albano

Het zou echt een droom zijn om door Italië te reizen op zoek naar verhalen. Er is zoveel waar ik een documentaire over zou willen maken. De invloed van de kerk, de armoede, het verschil tussen noord en zuid het eten.

Ook zou ik samen met ons familiebedrijf Divino Rosso Italiaanse reizen willen organiseren. En wie weet ooit nog wel een wijn bar beginnen. Dus toekomstdromen heb ik genoeg!

Tevreden man

Ik ben een tevreden man. Ik heb geen relatie op dit moment, maar dat is niet erg. Er zijn nog zoveel dingen die ik wil doen en dat gaat nu even voor. Ik ben voor nu heel tevreden met mijn werk, mijn vrienden en familie en af en toe een goeie vakantieliefde (lach).”

Ciao,

Joshua

passievooritalia-blog-joshua-albano

Passie voor Italia

Wat een bijzondere Nederlandse Italiaan is hij toch. Nederland én Italië kunnen trots zijn op hem. Heb je misschien zelf nog een vraag aan Joshua? Stel ‘m hier en ontvang je het antwoord.

Binnenkort lees je over de 10 favorieten van Joshua én krijg je korting op de producten van Divino Rosso. Hou Passie voor Italia in de gaten.

Liefs Jennifer

 

2 thoughts on “Mijn Italië – acteur Joshua Albano

 1. Wat leuk Joshua om te lezen waar je nu zoal mee bezig bent.
  Iig lees ik niet dat je nog voetbalt, waarschijnlijk geen tijd meer voor.
  Het was leuk om met jou en je vader te werken tijdens jouw jonge voetbal leven bij Doetinchem.
  Hij was een leuke leider toendertijd.
  Heel veel succes in toekomst en ik hoor vast nog wel weer iets van je.
  Groet van Riet van der Meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *