Over Sarah Puozzo

Sarah Puozzo
Lees dit interview met de pastakoningin Sarah Puozzo. De Italiaanse culinaire schrijver en columniste heeft al meer dan vijftien jaar een erkende naam als culinaire auteur en journalist in zowel België als Nederland. Haar columns worden regelmatig gepubliceerd in diverse media in beide landen. Én Sarah is ook jurylid bij het NK Lekkerste Pasta bij de Horecava.
Naast haar werk als schrijver en jurylid is Sarah ook regelmatig te zien in populaire culinaire tv-programma’s.

Master of Pasta in Italië
Na het volgen van meerdere korte koksopleidingen in Italië en Frankrijk, verwierf Sarah de prestigieuze titel Master of Pasta in Italië. In 2020 opent zij de Pasta Academy Benelux, waar ze haar kennis en passie voor pasta deelt met zowel amateurs als professionals.

De Italiaanse levenstijl
Met haar platform inspireert Sarah mensen om bewuster en rustiger te leven volgens de Italiaanse levensstijl, waarbij de nadruk ligt op het genieten van kleine, dagelijkse momenten. Dit komt tot uiting in reistips, workshops en authentieke Italiaanse recepten, die helpen om de charme van la bella vita.
Interview pastakoningin Sarah Puozzo
Passie voor Italia sprak Sarah over haar nieuwste boek Mangiamo allÍtaliana, haar favoriete pasta en de lekkerste wijnen. Ook vertelt Sarah over haar vader en hoe haar inspiratie voor de Italiaanse keuken is ontstaan.

Wat intrigeert je vooral aan pastagerechten?
Passie: “Een van je passies is het maken van pasta. Wat intrigeert je vooral aan pastagerechten?”
Sarah: “Mijn vader leerde me gnocchi maken toen ik zes jaar oud was. Zo ontdekte ik koken op een speelse manier, met als beloning een hartverwarmende maaltijd. Ik leerde al vroeg dat de beste gerechten gemaakt worden met verse ingrediënten en niet in een verpakking groeien aan de Mama Miracoli-boom.

Hoe ben je Master of Pasta geworden?
Sarah: “Later dook ik dieper in de culinaire wereld als culinair journalist en reisde door alle regio’s van de Italiaanse laars, vooral om de kunst van het pasta maken te ontdekken. Vier jaar geleden behaalde ik in Italië de titel van Master of Pasta, maar mijn ware kennis kwam voort uit de talloze ontmoetingen in de kleine, lokale keukens van Italië.”
Wat maakt jouw bedrijf De Pasta Academy zo speciaal?
Sarah: “Voor mij is pasta meer dan een dampend bord vol koolhydraten; het is een eetbare reis door Italië, waarbij je de cultuur en geschiedenis kunt proeven. En precies dat delen we tijdens de masterclasses van de Pasta Academy, en dat maakt onze kookschool uniek.

Kookboek Mangiamo
Passie: “Je hebt een nieuw boek uitgegeven; Mangiamo. Vertel eens over dit mooie kookboek.”
Sarah: “Dit is geen gewoon kookboek. Het is een prachtige reisgids, een culinaire gids en een roman en kookboek in één. Een heerlijk boek om in een hangmatje in de zon door te lezen en smakelijke Italiaanse inspiratie op te doen.”

Wat betekent wijn voor jou?
Sarah: “Wijn is een vaak zeer welkome gast aan tafel, zeker ook bij Italiaanse gerechten. Wijn betekent voor mij net zoveel als pasta. In een glas druivennectar proef je niet alleen de wijn zelf, maar ook de rijke geschiedenis en cultuur van de regio.
Daarom selecteer ik graag wijnen die afkomstig zijn uit dezelfde streek als het gerecht dat ik bereid. Het magische effect van hoe wijn een gerecht naar een hoger niveau kan tillen fascineert me.”
Wat zijn jouw favoriete wijngebieden?
Sarah: “Italië telt veel boeiende wijngebieden, waarvan Toscane en Piëmonte wellicht het meest bekend zijn. Toch mogen ook regio’s als Alto Adige, Puglia of Friuli-Venezia Giulia niet over het hoofd worden gezien door wijnliefhebbers.”
Wat zijn jouw favoriete Italiaanse pasta’s, producten en wijnen?
Passie: “Je vaart naar een onbewoond eiland. Welke wijnen (en huisgemaakte pasta) neem je zéker mee?”
De wijnen: Sarah: “Ik neem enkele Barolo’s mee uit Piëmonte. Heerlijke wijn met een groot bewaarpotentieel, wat wel handig kan zijn op een onbewoond eiland waar ook de tijd soms onvindbaar kan lijken.

Een Chianti Classico uit Toscane omdat deze wijn bij heel wat gerechten geserveerd kan worden door de mooie zuurgraad.
Een fles Cannonau uit Sardinië omdat het de meeste gezonde flavonoïden bevat van alle wijnen en dat kan handig zijn.
En als laatste een mousserende Franciacorta uit Lombardije om te proosten op la bella vita, ook op een onbewoond eiland.
De pasta’s: Als pastagerecht neem ik fettuccine, olijfolie, knoflook, tomaten passata en bladpeterselie mee. Dat combineer ik dan met de vis, schaal- en schelpdieren die ik daar rechtstreeks uit het water kan vissen. Pasta con pesce, heerlijk!”
Liefs, Sarah
Volg Sarah
Lees meer over bekende Italianen in Nederland.
Mijn Italië – interview Roberta Pagnier