Coronavirus – Update Susanne Kleijssen woonachtig in Lombardije

“Schrijnende verhalen, mensen sterven alleen, omdat er geen familie binnen mag.”

Susanne: “Ik heb er lang over nagedacht of ik nog wel zou moeten schrijven over de situatie hier in Bergamo. Ik begrijp jullie, geloof me. Een paar weken geleden lachte ik het wat weg, ik dacht precies zoals velen van jullie. Vond het allemaal vreselijk overdreven.

Mijn kinderen gingen nog vrolijk uit logeren, vrienden kwamen op bezoek, ik bleef lekker met 20 man in kantoor zitten (vliegveld, risicovol gebied), zonder er veel over na te denken.

Bergamo is het Wuhan van Europa geworden.

2136 van de totale 15113 besmettingen in Italië op 12/03/20. Een paar dagen geleden heb ik gesproken met een vriendin die anesthesist is in het ziekenhuis in Bergamo. Er zijn geen intensive care plaatsen meer, niet genoeg beademingsapparatuur om iedereen die binnenkomt in leven te houden. Het zijn echt niet alleen maar oudere of zwakkere mensen. Veel jonge mensen worden binnengebracht.

Ze moeten beslissen wie ze in leven houden en wie ze van de beademing halen. Schrijnende verhalen, mensen sterven alleen, omdat er geen familie binnen mag. Dít is de realiteit nu hier!

Ambulances rijden op en aan en een wachtrij voor de crematie

Al dagen lang hoor je de hele dag de ziekenwagens rijden, zelfs hier in het dorp. Er is geen plaats meer in de mortuaria. In de kerk bij de begraafplaats liggen meer dan 40 lichamen te wachten op crematie. Begrafenis ceremonies worden niet meer gehouden. Afscheid nemen kun je vergeten. Het crematorium draait 24 uur lang.

Ik begin steeds meer van vrienden te horen dat mensen uit hun omgeving wegvallen (Ik zelf ken gelukkig nog niemand persoonlijk)

Een uit de hand gelopen dramatische situatie

Italië heeft twee dagen nadat de eerste besmetting bekend was meteen het besluit genomen om de scholen in heel Lombardije dicht te gooien, een gebied zo groot als Nederland. Alle publieke gebouwen waar veel mensen samen kwamen werden gesloten. Nu hebben ze zelfs de grenzen gesloten van heel Italië.

En tóch, met deze drastische maatregelen, zitten we in een uit de hand gelopen dramatische situatie.

Mijn man heeft zijn bloemenwinkel in het centrum van Bergamo, nu noodgedwongen gesloten. Gisteren is hij er naar toe gegaan om zijn planten te verplaatsen. Het een moeilijke tijd voor velen, maar het is nu niet anders.

Nederland ziet de ernst niet in

Ik kijk met verbazing naar Nederland, waar ze de ernst van de situatie niet lijken in te zien en ik hou mijn hart vast. Jullie kunnen het nieuws uit Italië volgen en kunnen dus leren van ons. Ik snap dus echt niet waarom zoveel landen het blijkbaar nog niet begrijpen.

Rutte maakt met een lach zijn “ellobooggroet”, scholen blijven open, want ja…waar moeten de ouders anders hun kinderen laten?

Natuurlijk, een enorm probleem, dat begrijp ik maar al te goed, maar weegt dit op tegen de duizenden doden die gaan vallen?

Trots op Italië

Nederland denkt aan de economische gevolgen en kijkt neerbuigend naar de besluiten die Italië heeft gemaakt. En ja, Italië is een land met veel gebreken, ik mopper heel wat af, maar nu ben ik trots om hier te wonen, trots dat de regering niet naar de dramatische economische gevolgen kijkt, maar probeert zijn volk te beschermen tegen een nog veel grotere ramp.

Kunnen we dat van Nederland zeggen?

Maatregelen in Italië

We moeten binnen blijven, als je buiten je dorp gaat moet je een formulier bij je hebben met een geldige reden waarom je buiten bent. Werk, gezondheid, anders krijg je een boete.

Je mag niet even op bezoek naar familie in een ander dorp. Dit is de enige manier om dit virus tegen te houden. Gelukkig beginnen de meeste Italianen dat nu ook in te zien.

Geloof me, niemand klaagt hier over het besluit dat is genomen.

In de rij bij de apotheek

Gisteren moest ik naar de dokter en de apotheek, want mijn schoonmoeder had geen medicijnen meer. Je moet buiten wachten, één persoon per keer mag er naar binnen en alleen met handschoenen aan en mondkapje op. De sfeer is grimmig.

Zo ook in de supermarkten die gelukkig wel open blijven en die ook bevoorraad blijven, daar hoeven we ons niet te veel zorgen over te maken.

Hamsteren voor het geval je ziek wordt

Hamsteren hebben we allemaal sowieso toch wel een beetje gedaan. Als je ziek wordt moet je immers een paar weken binnen blijven en niemand gaat nu ook graag boodschappen doen.

Bang dat het in Nederland nog erger wordt

Ik geef toe, ik heb een knoop in mijn maag, ik ben bang voor wat er in deze maanden gaat gebeuren, bang voor mijn gezin, maar misschien nog wel meer bang voor mijn familie in Brabant, in Nederland, die in een land zitten waar het over twee weken zo veel erger zal zijn dan hier als ze geen actie ondernemen.

In Italië hebben ze in vergelijking met Nederland veel meer intensive care plaatsen. Ook iets om over na te denken.

Mijn laatste bericht

Mijn vorige post heeft veel teweeggebracht, dat had ik nooit verwacht. Ik bedank jullie allemaal voor het delen. Ik heb met de pers gepraat en mijn verhaal gedaan. Ik ben blij dat ik daarmee iemand heb kunnen waarschuwen.

Nu zie ik in Nederland vele artikelen in het nieuws verschijnen van verpleegkundigen en andere mensen die de situatie hier goed weergeven. Jullie hebben mij niet meer nodig om op de hoogte te blijven.

Dit zal ook mijn laatste post zijn, ik beantwoord geen berichtjes meer, hoe lief ze ook bedoeld zijn. Jullie zijn met te velen. Ik ga ook niet meer in op aanvragen van de pers. Ik probeer even een beetje afstand te nemen van alles.

Ik bedank iedereen voor de lieve woorden die ik heb mogen ontvangen.

Niet de bedoeling jullie bang te maken

Ik wil jullie echt niet bang maken en ik wil geen paniek zaaien, en ik ben me er zeker van bewust dat ik dat wel aan het doen ben. Toch vind ik het belangrijk om mijn verhaal wél te doen.

Dit is gewoon niet de tijd om je kop in het zand te steken. Het is tijd om mijn nuchter volkje wakker te schudden.

Hoe is de besmetting te stoppen

Blijf zo veel mogelijk binnen, zet je sociale leven op stop, even niet uit met vrienden, even geen verjaardagen meer, niet naar de sportschool, al helemaal niet naar de disco, niet uit gaan eten. Een maand kunnen we dat toch wel volhouden met zijn allen? Denk niet alleen aan jezelf en onderschat het niet!

Dit virus zal zeker niet snel te stoppen zijn, maar we moeten het afremmen om de ziekenhuizen te ontlasten.

Alhoewel vele mensen waarschijnlijk milde verschijnselen zullen hebben, kan het fatale gevolgen hebben voor vele anderen. Het is niet een gewoon griepje!

Lichtpuntje

Ik sluit mijn post af met positief nieuws. Vandaag in de Italiaanse krant stond er dat in Bergamo de patiënten die binnen kwamen minder waren dan de patiënten die werden ontslagen. Het besluit dat Italië heeft genomen en de enorme inspanning van het volk begint zijn vruchten af te werpen.

Ik heb ondanks alles dus hoop dat het goed komt en dat mijn mede-landgenoten deze zomer weer kunnen komen genieten van dit mooie land.

Liefs Susanne Kleijssen


Lieve volgers van Passie voor Italië. Ik denk dat jullie net zo geschrokken zijn van dit bericht als wij. Shocking om te lezen dat het in Lombardije zo uit de hand is gelopen. Laten we daarom proberen de besmetting tegen te gaan door te luisteren naar Susanne, er voor elkaar te zijn en ouderen te steunen daar waar het kan. Ze durven de deur niet meer uit, bang om besmet te worden. Het is een kleine moeite om ze te vragen of we ze kunnen helpen. Dan wel opletten dat we ze niet besmetten. Houd dus afstand.

Stai forte, we denken aan jullie.

Veel liefs,

Anja en Jennifer

 

 

Published by

One thought on “Coronavirus – Update Susanne Kleijssen woonachtig in Lombardije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *