Blog: Italië specialist ‘Volg de rode Schoentjes’

Volg de Rode Schoentjes

Mariët Bloemendal is een gepassioneerd Italië expert. Ze verzorgt georganiseerde reizen naar Bolsena en reizen in de omgeving van Bolsena voor solo reizigers.

Je kent haar vast al van haar bedrijf Volg de Rode Schoentjes. Lees hier over Mariët en haar passie.

Mariët Bloemendal

Vandaag vertelt Mariët in een blog over haar haar Italiaanse lessen.

Italiaanse les

Mariët: ‘Waar kun je beter Italiaans leren dan in Bolsena zelf? Voordat de keuze in 2007 was gemaakt om in Bolsena te gaan wonen en werken had ik me al georiënteerd op het leren van de Italiaanse taal. Niets is zo belangrijk als de taal van het land waar je wilt gaan wonen en werken toch! Ik leende cursussen uit de openbare bibliotheek in Apeldoorn. Stortte me op Cd-roms en allerlei Italiaanse kinder- en studieboeken en nam les in buurthuis.

ESI (Ente Scuola Italiana nei Paesi Bassi)

Iedere week werd er Italiaanse lesgegeven in het buurthuis op de donderdagavond. Deze lessen werden verzorgd door het ESI, Ente Scuola Italiana nei Paesi Bassi, een onderdeel van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Italiaanse leraren met een vaste aanstelling (di-ruolo) in Italië werden uitgezonden om les te geven in Nederland. Onze (insegnante) juf in Apeldoorn was Isabella uit Rome.

Insegnante Isabella

Isabella was alles wat ik me voorstelde bij Italië. Charmant en zeer vriendelijk. Chaotisch en altijd te laat. Isabella stormde ons klaslokaal echt binnen. Ze was theater en had haar one-women show. Wij haar studenten zaten op de eerste rij volop in afwachting van hetgeen die avond ging komen. Soms deden we even mee met haar “voorstelling”. Regelmatig werd er een appèl op ons gedaan om voor de groep bij het bord te komen staan. Wanneer je daar dan verwachtingvol en natuurlijk ook wat zenuwachtig stond klaar om het juiste antwoord te geven in het Italiaans, vergat ze in haar enthousiasme dat je daar stond. Was ze al met iets anders bezig. Eigenlijk was het zinloze staan met nat bezwete handen en dan te moeten beslissen wat te doen erger dan de mogelijke opdracht die niet werd gegeven.

Wat te doen? Blijven staan? Geruisloos teruggaan naar je plek? Isabella attenderen dat ze iets vergat met het risico te lopen dat er alsnog een opdracht zou gaan komen.

Ze vergat welk huiswerk ze had opgegeven. Cassettebandjes, ja die waren toe nog hip, waren weg of gingen altijd stuk. Het stopcontact was ook iedere week wederom onvindbaar voor haar. Maar mijn god! Wat hield ik van haar.

De grote Kerk/kurk

Isabella woonde vlak bij de grote kerk in Apeldoorn en dat vond ze fijn, want dat was een goed ijkpunt in de offlineperiode waarin je of met een plattegrond op zak of vragend aan voorbijgangers de weg moest vinden.

Oriëntatie was niet het sterkste punt van Isabella zowel in het leslokaal als op straat. Ze moest bijna dagelijks vragen waar de grote kerk was om thuis te komen. Echter de E werd door Isabella uitgesproken als een U. Ze vroeg dus aan iedereen waar de grote kurk was. De grote KURK?  Je begrijpt het; al verwarring alom. Goedbedoelde voorbijgangers stuurden haar naar de eerste de beste wijnwinkel in Apeldoorn of naar de kroeg in de veronderstelling dat ze als Italiaanse op zoek was naar een glas Italiaanse wijn.

Bolsena

Ondertussen had ik het certificaat van de ESI op zak ging ik vervolgens les nemen in Bolsena bij de universiteit van Viterbo. Samen met stadsgenoten uit Engeland, Noorwegen en België begon ik aan een nieuw Italiaans les avontuur.

Bolsena Italië

Ik viel midden in het lesseizoen in. We kregen les achter in het gemeentehuis van Bolsena in een klein benauwd zaaltje bij de bibliotheek. Met mijn ervaringen van Isabella vers in mijn geheugen was ik erg benieuwd. Op aanwijzing van de bibliothecaris die aan het werk was in zijn bibliotheek kwam ik echter terecht bij de verkeerde les groep en had ik mijn eerste les Engels i.p.v. Italiaans erop zitten. Kortom een uur Babylonische spraakverwarring. Waar ik wel een zeer goede vriendin de Engelse juf Teresa aan over heb gehouden.

Een week later vond ik de juiste lesgroep met de juiste juf Sandra. Sandra leek op een opdraaipoppetje uit mijn kindertijd. Het sleuteltje opdraaien en daar ging ze als een niet te stoppen waterval. Waar ze was in het boek en wat ze deed het was voor ons een groot vraagteken? De gehele week voor de volgende les zag je in Bolsena alle cursisten met boeken onder de arm elkaar opzoeken en elkaar helpen te proberen te begrijpen wat er van ons werd verwacht. Goed voor de gemeenschapszin was het zeker.

Diploma uitreiking

Nadat ik 10 lessen had gevolgd volgde de diploma-uitreiking. Een speciale middag in het gemeentehuis van Bolsena en op ons Italiaans best gingen we die warme middag onze diploma’s ophalen. We werden verwelkomd door de voorzitter van de universiteit van Viterbo, de leraressen verbonden aan dezelfde universiteit, de webmaster, de mevrouw van de administratie en de burgemeester van Bolsena. Na een half uur van informeel samen zijn togen eerdergenoemden achter een lage tafel op een podium.

Ohhh mammamia allen gingen ons uitgebreid welkom heten en elkaar bedanken voor de samenwerking de mogelijkheden, de kansen, de mooie website, de fantastische lessen. Wij zaten daar zwetend en snakkend naar onze diploma`s en naar een wijntje met antipasti.

Eindelijk was het zover en werd ik als eerste naar voren geroepen. Het voordeel van mijn achternaam beginnend met een B. Na 10 chaotische lesuren kreeg ik als eerste van de groep mijn diploma Italiaans van de universiteit van Viterbo.

Una bella Figura

Voor mijn Engelse vriendinnen met 30 lesuren waren de diploma’s vergeten. Onze juf was hun namen vergeten door te geven waardoor ze tijdens deze bijzondere middag niet eens werden genoemd. Una bella figura.😊’

Volg de Rode Schoentjes:

Wil je meer informatie over de reizen die Mariët organiseert, kijk dan op:

Facebook: https://www.facebook.com/Volgderodeschoentjes

Instagram: https://www.instagram.com/volg_de_rode_schoentjes/?hl=nl

Website: https://volgderodeschoentjes.nu/

Volg de Rode Schoentjes
Mariët Bloemendal

Ciao, Anja en Jennifer

Published by

One thought on “Blog: Italië specialist ‘Volg de rode Schoentjes’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *