Bewust wijze Sardinië-reizen met Sam Pitzalis

Sam Pitzalis van Keep Alive Tours & Retreat Sardinia, vertelt over zijn bewust wijze Sardinië-reizen.

Waarom mee met de Keep Alive Tours & Retreat Sardinia

Sam: “Laten we bewust minder ‘zomaar pretreisjes’ maken. Natuurlijk is Sardinië beroemd om zijn stranden: ‘de Caraïben van de Middellandse Zee’, zeggen Italianen van dit eiland op hun grondgebied. Maar mijn groepsreizen en trainingsretreats verzorg ik toch meer in het binnenland, met zijn verscholen schatkamer aan plekken, bouwwerken en ervaringen; die kunnen een bezoek aan Sardinië maken tot iets levensinspirerends!

We gaan voortaan toch ook minder ‘zomaar pretreisjes’ maken, wakker gemaakt door het Corona-drama? We moeten ook op de lange duur meer duurzaam denken en doen, dus laten we reizen zelf dan voortaan gebruiken om iets goeds, iets zorgzaams diep van binnen uit ons te laten komen. Want gewoon terug naar hoe we voor Corona bezig waren, is hét recept voor herhaling: de natuur presenteert zó weer een volgende rekening. Dat beseffen we nu wel.

Blue Zones

De natuur & het leven kunnen ‘de rekening’ ook láter in het leven presenteren! Nu zijn er in Binnen-Sardinië een paar kleine Blue Zones, gebiedjes waar bijzonder veel oude mensen in nog geweldige vorm zijn: ze klimmen ver over hun negentigste nog in een boom, als ze willen. Dat ze nog zo lang zo vrij zijn, komt door hun positieve score op alle bolletjes op de kaart hieronder, een mix van mentale, sociale en fysieke elementen.

Ik stel reizen voor die de mens inspireren om dit soort oude wijsheid juist nu levend te houden in onze moderne maatschappij. Daarom heet ik als tour operator, aangesloten bij de VVKR, ook Keep Alive Tours. Naast leuk maken we het slim en wijs ook op de lange duur.

Kennis actief houden

Bijvoorbeeld rondom het bolletje PAUZE. Op www.keepalivetours.com kun je zien wat je als reiziger kunt kiezen. En op www.retreatsardinia.com roep ik trainers op om hierin samen iets aan te bieden. Het gaat om het bieden van leerzame ervaringen. Zodat je de kennis niet alleen leest, hoort, ziet, en dan weer als een gelezen boek in de boekenkast zet en vergeet, maar… actief houdt.

Boek voor de herfstvakantie

Mooie ervaringen, prachtige evaringen, liefdevolle ervaringen, grappige ervaringen zitten bijvoorbeeld in deze reis in de herfstvakantie dit jaar. Daar bezoeken we meer dan zomaar leuke plekjes: we linken ze gedenkwaardig diep van binnen aan het thema ‘rustbronnen in jezelf aanboren, voelen, blijven opzoeken’.

Boek hier jouw vakantie:

Belangrijk als je nog steeds wel minder gehaast, snel, intens mag leven; je weet het wel. In een vriendelijk, wijze, prachtige sfeer ook van onderlinge herkenning werken we aan een duurzamer gezonde versie van onszelf.

Waar neem ik je naar toe

Nog maar een simpel voorbeeld van waarheen ik je meeneem
Landinwaarts aan de Sardische westkust, tussen Bosa en Oristano, ligt tegen de flanken van de Montiferru (IJzerbergen) aan, in een al lang gedoofde vulkaankrater, het dorpje Santu Lussurgiu. Niet voor niets heb ik daar een herenhuis: zowel huis als dorpje zijn monumentaal, het dorpje is zelfs befaamd in heel Sardinië, toch ook wel wat gewend. Italianen smullen van deze stijl! Het herinnert ze aan vroeger tijden, toen alles nog veel rustiger was, minder gejaagd, steviger, stabieler, meer geaard, beter in balans. Het is er ook gewoon mooi en lief, hoor. En om dat te illustreren, neem ik je even mee aan de wandel: loop je de deur van mijn herenhuisje uit, dan zie je bijvoorbeeld ook het soort schoonheid als op het plaatje, meteen links naast de deur.

Loop 10 meter verder, sla linksaf en 15 meter verder op de wat bredere, eveneens autoloze steeg zie je een bijzondere muurschildering met oude mannetjes: ze blaken van gezondheid. Maak alvast een leuke foto door rechts naast ze te hurken, met je hoofd even hoog als die van de mannetjes, alsof je naast ze zit.

Lekkerste pizza van Sardinië

Weer 50 meter verderop, door de schilderachtige steeg, sla je linksaf, trappetje af, rechtsaf en je ziet een deur zonder bordje, maar daarbinnen is wel een geweldige huiskamerpizzeria: Locanda del Convento. In een supersfeer, ook dankzij de aanschuiftafels, ontmoet je altijd mensen, er is een open haard, huiselijke gezelligheid, je eet zelfs gewoon uit de doos, en… dus wel mooi de allerbeste pizza van Sardinië. Het dorp heeft een heerlijke kruip-door-sluip-door-sfeer, en hoe romantisch is het om ook ‘s avonds door de klinkersteegjes te wandelen, met dat romantisch gele lantaarnlicht! Het dorp is dan ook in zó’n weldadige rust gedompeld!

Thuis visualisatie

Leuk, maar nu een voorbeeld van zo’n rustbron-verkenning!
Dat Christusbeeld hieronder, hè, daar kun je dus iets inspirerends mee doen. Natuurlijk, we vinden het sowieso al mooi, met dat uitzicht, het is ook een prachtige picknickplek, zo uitkijkend over het dorp, maar we doen dus meer, weet je nog? We laten het ons zó inspireren, dat we er ook echt iets dieps van binnen mee blijven doen. Iets wat je nogal kan bijblijven. Anders was het tóch weer een pretreisje. Oké, daar gaan we. Je kent vast deze uitdrukking wel: ‘heb je van iets te weinig – laten we zeggen: RUST – dan moet je dat geven!’ Nou, we gaan hier een visualisatie doen die je thuis ook in gedachten kunt doen.

Stel je eens voor dat je net als ene Christus een zorgzame energie uitstraalt, van binnen uit doorgeeft aan iemand, een dorp, een stad, een land, een aarde. Je beseft hoe onwankelbaar je bent aangesloten op een oneindig weldadige bron… Het komt ergens vandaan en stroomt door je heen naar buiten, weldadig voor je omgeving. Je geeft een grotere liefde door, die niet eens van jezelf is, maar je geeft haar gewoon door. Tijdens dat doorgeven is die liefde ook net door jouzelf heen gegaan en dat dus… gééft me (je!) een rust! Thuis kun je dat ook oefenen met iemand die je toch al lief vindt, om mee te beginnen. Je weet vast wel iemand? Laat het oneigenlijk gebruik van zo’n Christus-beeld zijn, maar misschien ook juist niet. Proberen is leren.

Ceremoniële plekken bezoeken

En dan op duizenden jaren oude verscholen ceremoniële plekken
Als ik je dan na zo’n Christusbeeld meeneem naar tempels die al rond vier-dui-zend jaar geleden uitgebreid werden gebruikt voor zoiets als ‘opladen, rust van binnen’? Dan kun je je al voorstellen dat je niet op ‘weer zomaar een pretreisje’ bent, maar op een diep werkende ervaring.

Klik op de link en schrijf je in. https://keepalivetours.com/tour/sardinie-rust-en-gezond-levensinspiratie-oktober-2020/

Ben je leuk, levenservaren en vriendelijk? Ga dan mee

De mensen die meegaan op dit soort reizen zijn leuk en levenservaren en vriendelijk. Welkom! Natuurlijk gaan we ook lekker ‘gewoon’ hierbij stilstaan, zitten, genieten. Een rust…”

Wil je zelf inspiratie en rust opzoeken vanuit mijn herenhuisje in prachtig traditioneel authentiek Santu Lussurgiu, met vele lokale tips, boek dan nu: https://www.booking.com/hotel/it/casa-borgo-autentico.nl.html

filmpje Sam

Ben je trainer: https://www.retreatsardinia.com
Ben je reiziger of deelnemer: https://keepalivetours.com

Sociale media: @keepalivetours

Sam Pitzalis


Ciao Anja en Jennifer

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *