4 Napolitaanse pasta’s

Hier vind je de 4 pasta’s die je alleen in Napels eet.

Napels

Napels staat bekend als de stad waar je de allerlekkerste pizza’s eet. Maar natuurlijk kun je er ook heerlijke andere gerechten vinden. 

Joël en Iris van Ontdek Napels weten er alles van. Zij zijn twee Nederlandse locals die in deze prachtige stad in de mezzogiorno wonen. Ga je binnenkort naar Napels toe? Lees dan snel verder voor een aantal primi piatti die je alleen in Napels op de menukaart vindt.

 

Pasta alla genovese

Nee, in deze pasta zit geen pesto. Dit verrast veel Italianen die in Napels op visite komen ook. Je hoeft je als Italiëkenner dus absoluut niet te schamen dat je deze pasta nog niet kent.

 

De pasta alla genovese is een gerecht dat gemaakt wordt met rundvlees en heel veel uien. Het is een enorm smaakvolle pasta, maar er is geen middenweg: je bent gek op deze pasta of je hebt er een hekel aan. Wat dat betreft is het misschien wel de pasta die het meest op de stad zelf lijkt ;).

 

Pasta e patate

Een typisch voorbeeld van la cucina povera uit Napels is de pasta e patate. Een voedzame, smaakvolle, maar bovenal goedkope pasta. Deze pasta met aardappelen ontstond in de 17de eeuw. Napels verkeerde in crisis onder andere door een grote pestepidemie. Een nieuw gerecht wordt bedacht met de goedkoopste ingrediënten die er waren: aardappels, tomaten en overgebleven stukjes pasta.

 

In 2020 kun je deze pasta in de vele trattoria’s in Napels nog steeds eten. De provola die er aan toegevoegd wordt zorgt voor een heerlijke smaak. 

 

Ragù Napoletano

Als je een willekeurige Napolitaan op straat naar zijn galgenmaal vraagt is de kans groot dat zijn antwoord deze pasta is. Pasta al ragù napoletana is hét gerecht dat op zondag door moeders gemaakt wordt.

 

De sterke smaak van de tomatensaus komt van het vlees dat er urenlang in heeft lopen sudderen. Het is dus absoluut geen snel gerecht. Om die reden vind je deze pasta in veel eetgelegenheden in Napels alleen in het weekend. Ben je op bezoek in Napels? Dan moet je deze primo piatto geproefd hebben, net als de pizza.

Pasta e fagioli

Net als de pasta e patate is dit een klassieker uit la cucina povera. Wederom gelden hier de regels: voedzaam en goedkoop. Deze eenvoudige pasta wordt gemaakt van pasta en bonen, maar kent twee varianten.

De rode versie met tomaten en de witte versie zonder tomaten. Het is een gerecht dat vooral in de winter gegeten wordt. Tegenwoordig vind je deze pasta op veel menukaarten terug met een extra ingrediënt. Pasta e fagioli con le cozze is een variant waar mossels aan zijn toegevoegd. 

 

Wil je tijdens je bezoek aan Napels tips voor de beste plekken om deze pasta’s (of andere heerlijke gerechten) te eten? Tijdens hun Nederlandstalige tours door Napels verklappen Joël en Iris je alle beste plekjes in de stad.

Liefs Joël en Iris

Instagram: https://www.instagram.com/ontdeknapels/

Facebook: https://www.facebook.com/ontdeknapels/

Website: https://ontdeknapels.nl/

Heb je ook een leuke accommodatie, tour of tip die je onder de aandacht wilt brengen, stuur dan een bericht naar passievooritalia@gmail.com

Ciao Anja en Jennifer

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *