Jayne’s Rome

Jayne Keizer is een kunsthistorica die ook nog zangeres is. Lees haar inspirerende blog.

Ze houdt houdt van koffie, natuur en kunst, wij van Passie voor Italia komen Jayne regelmatig tegen al dan niet zingend in haar bandje, maar bovenal is Jayne een inspirator voor ons. Ze heeft voor ons een blogje geschreven over Rome waarbij je weg kunt dromen!

Jayne Keizer

Op weg naar Rome

Rustig slapen? Wie houd ik voor de gek. Het is 4:20 en ik dans klaarwakker in mijn te kleine badkamer. Tijd om naar Schiphol te gaan voor mijn vijfde bezoek aan mijn favoriete stad: Rome. Wie mij kent, weet dat ik mij nergens meer thuis voel. Wanneer mensen mij vragen waarom dit is, krijgen zij altijd een eenduidig antwoord: ‘Het is een gevoel. Ik kan het niet goed omschrijven. Alles valt simpelweg op zijn plek. Oh en je loopt de hele dag door een openluchtmuseum in een fantastisch land.’

Deze vijf dagen zijn anders geweest dan mijn eerdere bezoeken aan de stad, waarin ik altijd een studieprogramma en/of uitgestippelde route en planning volgde; de ene keer in het teken van de Italiaanse Renaissance, de andere keer van het middeleeuwse Rome.
Dit keer geen planning. Hooguit intuïtie en wat nieuwe ontdekkingen.

B&B Liberty Trastevere Rome

Vrijdag 25 oktober – Eenmaal aangekomen op Aeroporto di Roma Fiumicino, wordt ik opgehaald door Alessandro: een vrolijke, opgewekte Romein, muziekgek én de host van mijn Bed & Breakfast: Liberty Trastevere in de wijk Trastevere. https://www.bedandbreakfast.eu/bed-and-breakfast-nl/rome/liberty-trastevere-b-b/3273358/

Boek hier jouw vakantie:

Tip nummer 1: verblijf je in een B&B of Airbnb, vraag waar mogelijk altijd om tips van de verhuurder, hij/zij kent de stad en hotspots!

Dag 1 staat voornamelijk in het teken van dwalen en de sfeer van de stad in mij opnemen. Wanneer ik ’s avonds in Trastevere plaatsneem op het terras van Mimi e Coco met een glas Chianti, krijg ik al snel de indruk dat het personeel in de bistro denkt dat ik een recensent ben. Kort na het zien van mijn opgeslagen notitieboek en mijn pen, verschijnt er gratis eten aan mijn tafel: ‘especially for you, on the house, from the cook.’ wordt in een charmant Italiaans accent gezegd, wanneer ik aandring ervoor te betalen.

Ostia Antica Rome

Zaterdag 26 oktober – Voor de verandering heb ik besloten een dagje buiten de binnenstad door te brengen. Een klein half uurtje met de trein vanaf station Roma Porta San Paolo is het archeologische park Ostia Antica te vinden. Volgens sommige jonge Italianen een flop, maar naar mijn mening honderd procent de moeite waard. Aangezien het park ’in de middag overspoelt wordt door bussen vol toeristen, besliste ik er om 8:30 te zijn. Ruim drie uur lang, waande ik mij door de restanten van een ooit antieke en bruisende havenstad. Anders dan veel ruïnes in de binnenstad van Rome, staat hier het overgrote deel van de antieke stad nog overeind: woningen, graven, marktplaatsen, badhuizen, de school, het theater, ga zo maar door. Wanneer je denkt aan het einde van de stad te komen, blijkt het nog verder door te gaan.

Ostia Antica

Ostia Lido centro

Voor wie tijdens een stedentrip toch plaats wil maken voor een dagje aan het strand, is een bezoek Ostia Antica perfect te combineren met het nabij gelegen stadje Ostia Lido centro. De aantrekkingskracht van de stad is voornamelijk het strand en de boulevard, maar een goede toevlucht voor wie de drukte van de binnenstad even ontlopen wil.

Pizzeria Ai Marmi Rome

Op aanraden van host Alessandro, bezocht ik ’s avond de legendarische pizzeria Ai Marmi aan de Viale di Trastevere. Plastic stoelen, rijen buiten, TL licht, snelle service, praktisch en… fantastisch lekker. Misschien niet een romantische plaatje van je instagramfeed, maar al jaren een begrip onder de Romeinse locals. En terecht! Heerlijk eten, prima wijn en dat voor een habbekras! https://www.facebook.com/aimarmi/

Blues bar Big Mama’s Rome

Blues bar Big Mama’s Rome

Als muziekliefhebber zijn de avonden in Rome vaak een grote uitdaging. Niet voor de klassieke concerten uiteraard, maar wel voor het vinden van de lokale muziekscene. Op goed geluk en een zoektocht naar dat ene zijstraatje en het schunnige trappetje omlaag vond ik Big Mama’s (bij gebrek aan telefoonbatterij en dus Googlemaps… ) Rome’s enige echte Blues bar, waar iedere avond liveoptredens zijn. Voor tien euro krijg je een jaarlidmaatschap. Normaal gesproken moet je wel even reserveren van te voren, maar aangezien ik mijn reisje alleen maakte mocht ik aansluiten bij twee gastvrije buurtbewoners. http://www.bigmama.it/

Porta Portese Rome

Zondag 27 oktober – Zoals alle ochtenden begin ik de dag bij de lokale bakkerij met een cornetto en cappuccino, waarna ik mijn weg vervolgd ben naar de zondagsmarkt bij de Porta Portese. Een grote vlooienmarkt, waar werkelijk alles te vinden is. Van huis-tuin-en-keukenapparatuur, antiek, cd’s en lp’s tot marktverkopers die zo duidelijk mogelijk willen maken dat zij wel echt kasjmier verkopen.

Galleria Borghese

Villa Borghese

Natuurlijk mogen ook de meer toeristische plekken niet ontbreken. Na het marktbezoek ben ik richting de Villa Borghese gegaan. Uiteraard voor mijn favoriete collectie in de Galleria Borghese, maar ook voor het park en het uitzicht over de stad.

Via del Pigneto

Tot slot de avond. In mijn zoektocht naar meer lokale plekken in Rome, heb ik de avond doorgebracht in de buitenwijk Pigneto. Een snel veranderende hippe wijk, welke nog niet ontdekt lijkt te zijn door de meeste toeristen. De hoofdstraat via del Pigneto bestaat uit een ketting van gezellige terrasjes, cafés en restaurants, welke grotendeels geschikt zijn voor de vegetariër en zelfs de veganist onder ons.

Mijn keuze was Libreria Tuba. Een café, boekenwinkel en verkoper van erotica in één. De tent staat bekend als een trekpleister voor de LGBTQ gemeenschap in de wijk en als een vrouwvriendelijke plaats. Persoonlijk had ik niet verwacht zoiets tegen te komen tijdens mijn reisje. Ik was overduidelijk de enige toerist op het terras en vond vrijwel direct contact met het vriendelijke personeel. Om mij heen werden boeken voorgelezen, aantekeningen gemaakt en werd er gebrainstormd door creatievelingen onder het genot van aperitivo.

Villa Doria Pampilj Rome

Maandag 28 oktober: Museumdag – Voor een kunsthistorica, heb ik verdomd weinig musea bezocht tijdens deze trip. Daarom heb ik op de valreep mijn laatste volle dag gereserveerd voor een wandeling richting Villa Doria Pamphilj en een aantal musea. Villa Doria Pampilj is het grootste park van Rome, waar het aantal overenthousiaste Amerikaanse vrouwen met Noric walking stokken eng hoog is. Daarentegen een prachtig plekje om tot rust te komen en uit te kijken over de tuinen van de Villa. Let op! De Villa Doria Pamphilj is niet de kunstcollectie in de Galleria Doria Pamphilj, deze is namelijk in de binnenstad van Rome te vinden aan de Via del Corso. https://www.rome-nu.nl/parken-en-tuinen/25452-villa-doria-pamphilj-rome.html

Tickets van te voren kopen

Aangezien er zeker drie jaar versteken zijn sinds mijn laatste bezoek aan de Musei Vaticani, werd dit mijn tweede stop. Omdat ik in het bezit ben van een ICOM kaart, kon ik hier ook een flitsbezoekje van maken en de ellelange rijen skippen. Mocht je zelf naar de Vaticaanse musea gaan: boek je tickets van te voren en let op! Er wordt enorm gefraudeerd met de tickets van de musea, welke soms voor zo’n €100,- verkocht worden online. Boek daarom altijd via de website van de musea zelf op http://www.museivaticani.va/of https://biglietteriamusei.vatican.va/

Villa Farnesina en en de Galleria Corsini Rome

In Vaticaanse musea heb ik mij met name verstopt heb in de Middeleeuwse collectie, aangezien het hier iets rustiger is. Na mijn flitsbezoek ben ik naar een tweetal collecties gegaan: Villa Farnesina en en de Galleria Corsini.
Villa Farnesina is misschien wel één van de meest interessante bouwwerken in Rome uit de zestiende eeuw. Gebouwd in opdracht van de Sienese bankier Agostino Chigi, is de villa voorzien van schilderingen en fresco’s van o.a. Baldassare Peruzzi, Sebastiano del Piombo en Raffaello Sanzio. In de Sala Galatea zijn de plafondfresco’s niet alleen ter decoratie bedoeld, maar gebaseerd op de astrologische geboortegegevens van Chigi zelf.
De Galleria Corsini, wordt door velen over het hoofd gezien. Het is een kleine, vaak rustige galerij, waar werken van grote meesters als Caravaggio te vinden zijn.

Eetcafé Pimm’s Good Rome

Deze avond heb ik mij opnieuw teruggetrokken in Trastevere, waar ik in contact kwam met fijne mix aan toeristen: 1 Zweed, 1 Engelsman en 1 Amerikaanse. Na te veel Aperol en wijn… opnieuw een gelukstreffer betreft lokale muzikanten.  In een het eetcafé Pimm’s Good, speelde een driekoppige Rockabilly band uit de buurt. De aanwezige Italianen schroomden niet te dansen en mee te zingen. https://www.pimmsgood.it/

Wijk Monti Rome

Dinsdag 29 oktober: de laatste uren – Aangezien ik ’s avonds vertrek naar Amsterdam, heb ik de laatste uren in Rome doorgebracht in de wijk Monti. Behalve de grote bezienswaardigheden zoals het Colosseum en het Forum Romanum, kent deze wijk vele gezellige straatjes met boetiekjes, hippe cafeetjes en restaurants. Het is dus op loopafstand van het historische centrum en tegelijkertijd uniek in haar voorkomen.

Voor mij is het nu helaas tijd om te vertrekken en hopelijk voor een korte tijd afscheid te nemen van deze prachtige stad. Na een vijfdaags tripje zonder plan, heb ik Rome opnieuw anders beleefd en absoluut geen spijt van mijn ingeslagen weg.

Maar.. Eén ding is zeker, mijn hart ligt nog altijd bij het middeleeuwse Rome.. Interesse? Wie weet..

Mucha Suite, B&B Liberty Trastevere.
Viale di Trastevere, 118 Scala C Int. 1,
Rome, Lazio 00153, Italië

https://www.bedandbreakfast.eu/bed-and-breakfast-nl/rome/liberty-trastevere-b-b/3273358/

A presto!

Jayne Keizer

Instagram: https://www.instagram.com/jayne.keizer/?hl=nl


Ciao Anja en Jennifer – Passie voor Italia

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *