Blog Carin Verhoeven – Italiaanse huizen kopen

Volg de avonturen van Carin Verhoeven in Umbrië. Een huis kopen in Italië, waarom en hoe dan?

Na zoveel jaar in Italië vakantie te hebben gevierd, merkten we dat we graag een vaste plek zouden willen hebben. Italië is namelijk behoorlijk verslavend.

Voorbereiding

We volgden al 2 jaar Italiaanse les in groepsverband maar besloten om privé les te nemen van een Italiaan. Dat zou immers sneller resultaat opleveren……dachten we…. Hij sprak alleen Italiaans en Engels dus dat leverde zo nu en dan wel wat “babbelonische” spraakverwarring op. Het alom bekende “lost in translation” maar dan letterlijk.

Casa di carma

Google Translate

Via het internet zochten we huizen op Italiaanse woningsites.
Vaak met beschrijvingen in het Italiaans dus Google Translate werd onze beste vriend.
We bezochten ook de bank in Nederland om ons te verdiepen in de mogelijkheden tot financiering maar we merkten al snel dat we geen extra lasten in Nederland wilden hebben om een vakantiehuis in Italië te bekostigen dus we hadden een strak budget.

Nederlandse vrienden

We maakten een lijstje waar punten opstonden die we belangrijk vonden voor een vakantiehuis. Ligging, bereikbaarheid, al redelijk bewoonbaar, extra ruimte voor gasten, tuin, winkels in de buurt enz. In de zomervakantie van 2011 hadden we een paar afspraken gemaakt om huizen te bezichtigen en bij 1 van die huizen ontmoeten we een ontzettend aardige Nederlander die ook een vakantiehuis had in Italië. Hij had net pizza (hoe kan ’t ook anders) gehaald en was onderweg naar huis. We werden direct uitgenodigd om mee naar zijn huis te komen en ook zijn echtgenote bleek een supervriendelijke en gastvrije dame. “Of we ook pizza wilden….?” Maar ondanks dat ik best trek had, hebben we dat aanbod beleefd en vriendelijk afgeslagen. Twee uur later had ik daar spijt van want ik viel zowat om van de honger maar een vriendschap was geboren. Ze gingen met ons mee naar een aantal bezichtigingen en waren een grote hulp omdat we er al snel achter kwamen dat er geen andere taal gesproken werd dan Italiaans met een lekker vet accent…! Onze nieuwe vrienden spraken goed Italiaans dus dat was erg prettig.

 

Cultuur shock

Italianen zijn niet zo geweldig in het verkopen van hun huizen. Ze hebben nog nooit gehoord van opruimen, brood of appeltaart bakken, bloemen op tafel, laat staan van nog even de laatste losse plinten vastmaken om het huis aantrekkelijk te maken voor de verkoop.
De eerste bezichtiging was dan ook een enorme “cultuur shock”, wat een vreselijke puinhoop. Alsof de bewoners met grote haast moesten vluchten en alles uit hun handen hadden laten vallen. Meubels en servies maar ook persoonlijke spullen zoals kleding, gebruikte tandenborstels, foto’s, borstel en kam met de haren er nog in, boeken, afwas, beddengoed op niet al te schone bedden tot aan ondergoed van oma aan toe! En nog veel meer.

Onverwacht gezelschap

We stonden letterlijk naar adem te happen aangezien het huis ook nog eens was overgenomen door schorpioenen, spinnen en muizen en die laatsten hadden duidelijk hun geur achter gelaten. Al snel begrepen we snel dat dit blijkbaar heel gewoon was. Onze grappigste ervaring was een huis waarvan we dachten dat het onbewoond was gezien de puinhoop maar waar de bewoners ons notabene vriendelijk kwamen begroeten!

Aantreffen van huisraad

eerste bod

We hebben geleerd om door de puinhopen heen te kijken en te focussen op de mogelijkheden van een huis. Eén van de huizen was werkelijk prachtig met een grote (nog in te richten tuin) en in de woonkamer een open haard met pizzaoven in een soort inham waar je in kon zitten. Ik was verliefd. Een minpunt was dat er een snelweg direct achter de tuin langs liep en dat het geen vrijstaand huis was in die zin dat er nog een appartement boven was. Blind van enthousiasme brachten we na drie bezichtigingen we toch een bod uit.
Dat werd niet geaccepteerd en achteraf gezien was dat een geluk want we wilden te snel.

Lago di Trasimeno en La Isola Maggiore

We besloten wat gas terug te nemen en bekeken avond aan avond, ik denk, alle websites en voor de zomer van 2012 hadden we weer een aantal bezichtigingen. Eén van die huizen stond op het bekendste eiland van het Lago di Trasimeno, La Isola Maggiore. We probeerden eerst met vrienden met een rubberboot vanaf Tuoro naar het eiland te varen. Halverwege echter, werden we door de waterpolitie weer terug gestuurd. Dus toen maar kaartjes gekocht voor de “grote boot” en aangezien het heerlijk weer was gingen we met z´n allen op het voordek staan, lekker in de frisse lucht. De kapitein riep ons toe “molto aqua” en dat vonden we toch een beetje gek want natuurlijk was er veel water in het meer! Hij maakte er wel een beweging bij dat we binnen konden staan. Natuurlijk waren we dat niet van plan, het was heerlijk buiten. Even later herhaalde hij opnieuw “molto aqua” en toen de boot een scherpe bocht nam kregen we zoveel water over ons heen dat we tot op het ondergoed nat waren. De kapitein had de grootste lol en nadat wij opgedroogd waren konden we er ook wel om lachen, maar dat duurde wel even….. het was inderdaad molto aqua. Ook in die zomer vonden we helaas niet wat we zochten maar we kregen wel steeds een beter beeld van wat we wilden.

En het werd nummer 7 in Umbrië

In oktober 2012 vlogen we voor 5 dagen naar Umbrië en bezochten we in 3 dagen tijd 8 huizen. Nummer 7 werd het, ondanks dat het de ondertussen bekende puinhoop was in het huis.
Januari 2013 tekenden we de papieren bij de notaris en waren we de eigenaren van niet 1 maar 2 huizen. Dat was een verrassing want we dachten dat ons huis van 3 verdiepingen 1 huis was en met 2 huisnummers konden we ons fijn verheugen op twee keer belasting, water- en elektra aansluitingen…van die dingen……We hadden niet kunnen denken dat we er ooit permanent zouden gaan wonen, maar zoals eerder gezegd: “Italië is verslavend”!

De verbouwingsperikelen is een verhaal voor een volgende blog!

http://www.casadicarma.nl

Veel liefs,

Carin


Heb je ook zo’n leuk verhaal of wil je Italiaanse producten of Italiaanse accommodaties promoten? Neem dan contact op met ons: passievooritalia@gmail.com

Ciao Jennifer en Anja

Jennifer
Anja

Published by

2 thoughts on “Blog Carin Verhoeven – Italiaanse huizen kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *