Coronavirus – Susanne Kleijssen vertelt over de situatie in Lombardije

Lees het persoonlijke en heftige verhaal van Susanne Kleijssen, woonachtig in Lombardije.

8-3-2020 – Lombardije in quarantaine door het Coronavirus

Susanne: Voor al mijn vrienden in Nederland.

Heel Lombardije in quarantaine. Het economisch centrum van Italië op slot. Toeristen blijven al weken weg, hotels en restaurants moeten noodgedwongen hun deuren sluiten, werkgevers kunnen hun werknemers niet meer betalen, families halen het einde van de maand niet meer. De steden zijn leeg. Het is een onwerkelijke situatie. Een economische ramp voor een land dat toch al niet zo sterk in zijn schoenen stond.

Hoe dealt Italië met het coronavirus

Ongeorganiseerd? Ik denk juist dat Italië zijn best heeft gedaan om het niet uit de hand te laten lopen. Nederlanders, jullie staan daar, waar wij twee weken geleden stonden. Waar Italië drastische maatregelen heeft genomen vanaf het begin (lees: scholen, bibliotheken, theaters, sportcentra, musea, universiteiten zijn al gesloten vanaf 23 februari. Dorpen waar de meeste besmettingen waren, zijn vanaf het begin in quarantaine gezet.), gaat in Nederland, in Brabant het sociale leven gewoon verder. Mensen gaan naar de disco, carnaval wordt gevierd, concerten worden gegeven.

Binnenblijven door het coronavirus

In Italië zijn er 30.000 tests uitgevoerd in de eerste weken. Er wordt ons nu gevraagd zo veel mogelijk binnen te blijven. Ons sociaal leven op stop te zetten. De kinderen beginnen deze week of zijn al begonnen met videolessen.

Mensen zijn aan het hamsteren omdat ze bang zijn dat er straks niks meer te halen valt. In Lombardije zijn 3 grote vliegvelden, één ervan met intercontinentale vluchten. Vliegtuigmaatschappijen houden het voor gezien, vele landen hebben hun grenzen op slot gegooid voor de Italianen. Ik werk op Bergamo, waar Ryanair de grootste maatschappij is. 400 vluchten gecancelled, mensen mogen het gebied in of uit alleen voor strikte redenen. Vliegtuigen vertrekken met minder dan 20 passagiers, maar op het moment vertrekken ze nog wel.

Wie zijn de helden met het Coronavirus

Overdreven? “Aan de griep sterven jaarlijks ook duizenden mensen”. Zeg dat maar aan de mensen in de gezondheidszorg. Ziekenhuizen overvol, geen plaatsen meer op de intensive cares.  Gepensioneerde artsen en verplegers worden opgeroepen, net als mensen die hun opleiding nog niet hebben afgerond. Iedereen in de ziekenzorg werkt dubbele uren, met alle stress en risico die het met zich meebrengt. Dit zijn de helden van deze situatie.

Er wordt hier zelfs gepraat over een leeftijdsgrens voor opname. Mensen die meer kans hebben om te overleven zouden welkom zijn, de anderen….. Dít is de situatie waar we nu in zitten. Dweilen met de kraan open, ik weet het. Het is niet tegen te houden, maar misschien wel een beetje af te remmen en dat zijn ze aan het proberen.

Ik weet dat dit virus waarschijnlijk voor de meeste mensen geen problemen geeft, maar omdat het zo besmettelijk is, zijn er veel mensen die wél problemen hebben. Oudere mensen, mensen met al een andere pathologie.  En het blijft een onbekend virus, weten we wat het doet met een ongeboren kind?

Oproep aan de Nederlanders

Dus beste medemens, laten we het niet bagatelliseren, denk niet alleen aan jezelf. Leer van de ‘fouten’ die Italië heeft gemaakt en probeer zo veel mogelijk thuis te blijven. Ga niet naar overvolle plaatsen met de gedachte: “Ach, ik krijg het toch niet” of “Wat maakt het uit”. Kijk naar wat hier gebeurt en voel jezelf verantwoordelijk voor je medemens.

Na het Coronavirus weer naar Italië

En zodra deze crisis voorbij is, boek je vakantie naar Italië, want de Italianen zullen het nodig hebben!

Susanne Kleijssen

Lieve Susanne, we wensen je heel veel sterkte en wijsheid toe gedurende deze crisis!

Heb je zelf ook een persoonlijke boodschap voor Susanne, ga dan naar de Facebookpagina:https://www.facebook.com/passievooritalia2/

Liefs Anja en Jennifer

Published by

8 thoughts on “Coronavirus – Susanne Kleijssen vertelt over de situatie in Lombardije

  1. Ik ga zowiezo mijn jaarlijkse reis naar Italië niet annuleren. We zien wel hoe de situatie verloopt, en anders stel ik mijn reis gewoon een paar weken uit. Italië fan uit België!

  2. Ja Waarom gaan bij ons DE CONCERTEN DOOR… IK BIJVOORBEELD AHOY ZATERDAG HESSEL….WAAROM VERPLAATST HIJ DAT NIET ??

  3. […] HOE DEALT ITALIË MET HET CORONAVIRUS Ongeorganiseerd? Ik denk juist dat Italië zijn best heeft gedaan om het niet uit de hand te laten lopen. Nederlanders, jullie staan daar, waar wij twee weken geleden stonden. Waar Italië drastische maatregelen heeft genomen vanaf het begin (lees: scholen, bibliotheken, theaters, sportcentra, musea, universiteiten zijn al gesloten vanaf 23 februari. Dorpen waar de meeste besmettingen waren, zijn vanaf het begin in quarantaine gezet.), gaat in Nederland, in Brabant het sociale leven gewoon verder. Mensen gaan naar de disco, carnaval wordt gevierd, concerten worden gegeven. LEES VERDER OP PASSIEVOORITALIA […]

  4. Hoi Susanne,
    Las net je geschreven stukje, het is echt heel heftig allemaal en het gaat zo snel….weet niet zo goed wat te zeggen verder…
    Pas goed op jullie zelf en Gods zegen!
    Liefs Mirella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *