Blog Desiree – op zoek naar een betrouwbare aannemer

Desiree schrijft iedere maand een blog over de verbouwing van haar villa in UmbriĂ« – Villa Montegabbione. Het schiet al echt op! 🙂

Op zoek naar een betrouwbare Italiaanse aannemer voor villa montegabbione

De retro stijl van ons Italiaanse huis heeft zo zijn charme. Toch gaat onze voorkeur meer uit naar een meer moderne stijl met comfort. We hadden grote plannen dus moesten we op zoek naar een goede en betrouwbare aannemer.

Dit bleek een uitdaging. Na een heel voorbereidings- en inventarisatietraject te hebben doorlopen met een aannemer, leek het erop dat het moeilijk zou worden voor hem om snel aan de slag te gaan. Erg vervelend. We waren er nog niet over uit of we maar geduld moesten hebben of toch op zoek moesten gaan naar een nieuwe kandidaat.

Onverwachte problemen en oplossingen

Het leuke is dat er bij problemen soms onverwachte oplossingen zomaar op je pad komen. Het letterlijke pad. Onderweg naar onze nieuwe huis zien we enkele mannen aan het werk. Hans’ gezicht licht op en hij zegt tegen mij: ”zullen we gewoon eens vragen of ze een kleine klus voor ons kunnen doen, zoals het egaliseren van onze oprit?” De oprit langs het huis was erg afgesleten en er was een rotsachtige laag tevoorschijn gekomen. Het zou een kwestie van tijd zijn dat de bodem van de auto deze rots zou raken en er misschien een Fred Flintstone auto zou overblijven.

Verbouwen met de Fabrizio’s van Montegabbione – Een nieuwe weg

We hadden geluk want het bleek dat de chef van het team een beetje Engels sprak en in combinatie met ons beginners Italiaans konden we duidelijk maken wat we wilden. Het bleek dat hij Fabrizio heette, later door ons ook Fabrizio Costruttore genoemd, maar daarover volgt zo meer.  Fabrizio zei: ”No problemme, I will comme on Thursdai 4 o’clocke, is that okai, va bene?”

Nu hoor ik jullie al denken: “jaja en vervolgens kwam hij niet op dagen, of vier uur te laat ofzo.” Helaas is dit een saai verhaal want toen wij die donderdag later in de middag thuiskwamen waren de mannen al druk aan het werk. Uiteindelijk was de oprit binnen no time weer berijdbaar en kregen we zelfs tips over de afwatering.

Telefoontje uit onverwachte hoek

Deze Fabrizio en zijn mannen hadden goed werk geleverd. En de professionaliteit van dit team werd een week later vanuit onverwachte hoek bevestigd. Ik werd gebeld door een Facebook vriendin uit een dorp verderop. Ze zei: ”normaal doe ik dit niet zo snel, maar als je nog iemand zoekt voor je verbouwing dan wil ik je graag mijn aannemer aanbevelen. Een hele goede jongen, betrouwbaar en heel professioneel”. Ik antwoordde: “We zijn nog aan het wachten op het eindvoorstel van onze aannemer maar dat duurt erg lang, dus wie weet, hoe heet hij?” “Fabrizio”, zei ze. Uiteindelijk bleek het heel toevallig dezelfde te zijn. Bij haar had hij een grote verbouwing gedaan en hij werkte regelmatig bij haar voor onderhoudsklussen. Nu hadden we een extra reden om met Fabrizio zaken te doen. Dus maakten we al snel een afspraak waarbij onze vriendin mee zou komen met Fabrizio.

Het klikte direct. Toen we buiten stonden en naar het uitzicht op Castel di Fiore keken zei Fabrizio opeens: “Look, look there is my oussè”. Blijkt hij gewoon recht tegen over ons te wonen maar dan aan de andere kant van het dal. Hij had zijn huis ook eigenhandig opgeknapt en we mochten snel komen kijken hoe mooi het bij hem was geworden.

Hij kwam erg snel met een offerte en binnen een paar weken is zijn team al aan de slag gegaan.

Op pad naar de leveranciers

Fabrizio nam ons op sleeptouw naar verschillende leveranciers, die we nooit zelf gevonden zouden hebben. Heel anders dan in Nederland waren de meeste afspraken rond een uur of 7. Na het werk en voor het eten. Een van de eerste afspraken was met de deurenleverancier. Deze zat verstopt in een gehuchtje aan de andere kant van de berg. Hij was nog een ouderwetse timmerman, tegen de pensioenleeftijd, met eigen werkplaats en een soort geïmproviseerde showroom. Ook hij bleek Fabrizio te heten. Door ons later omgedoopt tot “Fabrizio legno (hout)” Het merendeel van de collectie bestond uit vreselijke oubollige donkere deuren, maar gelukkig waren er ook lichtere exemplaren te kiezen.

De kozijnen waren ook aan vervanging toe. Fabrizio regelde een afspraak met de kozijnen man. En ja hoor ook deze heette heel verrassend……Fabrizio. Dus dit werd voor ons Fabrizio Finestra (raam). Fabrizio Finestra had een indrukwekkende kleurenwaaier meegenomen waar ik helemaal los mee kon gaan. Inmiddels is het hele huis voorzien van nieuwe kozijnen en heeft de nieuwe buitenkeuken twee mooie openslaande deuren gekregen.

Bij ons huis is een kleine wijngaard. Toen we op zoek gingen naar een wijnmaker kwamen we uit bij, je raadt het al, alweer een Fabrizio. Hij werd al snel omgedoopt in Fabrizio Vino.

Over de wijngaard later meer. Inmiddels is de verbouwing van ons woongedeelte al ver gevorderd. En dan kunnen we beginnen, als we de benodigde vergunningen binnen hebben, aan het ombouwen van de stallen tot een mooi vakantieappartement. We zijn in ieder geval benieuwd welke Fabrizio’s we nu weer gaan tegenkomen.

A presto,

Desiree.

Wil je de verbouwing van dichtbij meemaken, kijk dan op:

Instagram: @villamontegabbione

Facebook: @Desiree Grijpma-Hidding en @Villa Montegabbione

Website: https://www.villa-montegabbione.com/

—-

Heb je zelf ook een leuk verhaal te vertellen over Italië, heb je een filmpje of heb je goeie tips voor onze volgers, stuur dan een bericht naar Passie voor Italia: passievooritalia@gmail.com. Onze volgers én wij kunnen er geen genoeg van krijgen :).

Heb je een mooie accommodatie in Italia en je wilt hier over vertellen, laat het ons dan weten via passievooritalia@gmail.com. We zijn altijd benieuwd naar mooie accommodaties nét als onze volgers.

Ciao,

Anja en Jennifer

     

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *