Jennifer in Napels – Chiaia

Een paar jaar geleden ben ik met mijn man en vrienden een paar dagen naar Napels geweest.

Ondanks de verhalen dat Napels niet veilig en een vieze stad zou zijn, hield het ons niet tegen dit zelf te gaan onderzoeken.

Onze vrienden kwamen met het vliegtuig naar Napels en mijn man en ik kwamen vanuit Sorrento gereden. Zeker ook de moeite waard om eens te bezoeken! Daar vertel ik jullie een andere keer over.

We sliepen in een prachtig hotel in een goeie buurt. 4* Hotel Exe Majestic ligt in de rustige wijk Chiaia in hartje Napels, omgeven door de meest exclusieve winkels, dichtbij de metro en de mooie baai.

Aan de ‘Riviera van Napels’ zoals men deze baai ook wel noemt, vind je het mooie stadspark van Napels en de Villa Comunale, dat bestaat uit achttiende-eeuws koninklijke tuinen met fonteinen. Vanuit het hotel een prachtige wandeling om te maken.

Boek hier jouw vakantie:

De wijk Chiaia is een populaire uitgaansbuurt. Je vindt er veel restaurantjes en bars die tot laat in de nacht open zijn. Dus mocht je met vrienden de gezelligheid willen opzoeken kom hier dan naar toe. We vonden een leuk terras waar we ons nestelden tussen de locals. Groot was de verrassing toen we gratis gebruik mochten maken van het geweldige buffet met Italiaanse hapjes. Dat is nog eens goed geregeld! We gingen zonder honger naar bed. Je ziet in Italië dan ook niet vaak dronken mensen. Ik vermoed dat het komt door de combinatie van het eten en drinken tegelijk.

Later die avond kwamen we aan bij de cocktailbar ‘Happening’ op de Via Bisignano 2. Alle knappe jonge mensen van Napels hadden zich in deze straat verzameld. Overal kleine groepjes  zie je in de straat. Sommige buiten aan een tafel, andere in de bar, waar de deur open staat. Veel gebarentaal, lachende mensen en heb ik al verteld dat ze erg mooi waren! Ik kom ogen te kort. Wat zijn die Italianen toch een mooi volk. Met volle teugen genieten we van de sfeer, de heerlijke cocktails én de Italiaanse taal.

Criminaliteit in dit gedeelte? Ik heb er niets van gemerkt. Terwijl we veel later terugliepen naar ons hotel en nog nagenietend van Napels in de nacht, voelden we ons veilig. Giechelend en nieuwsgierig naar de huizen en gebouwen waar hier en daar nog een lampje brandt, namen we dit stukje Italië in ons op. We zijn het allemaal eens met elkaar; Napels heeft ons tot zover positief verrast.

Na een goede nachtrust startten we onze dag met een Italiaans ontbijtje in een barretje dicht bij het hotel. Als je in een hotel slaapt, raad ik het echt aan om het ontbijt daar een keer over te slaan en buiten de deur te ontbijten. Samen met de lokale bevolking genieten van een goede kop koffie met zoete broodjes. De traditionele Nederlandse broodjes ham, kaas en eieren kennen ze hier niet. Zij eten liever croissants met nutella, jam of room. Italianen staan graag aan de bar om daar hun espresso te drinken en hun ontbijtje te nuttigen.

Als je in Napels bent mag een wandeling door het Spaanse Kwartier niet ontbreken. Wat een gezellige drukte, en die straatjes zijn zo smal! Wow, een unieke wereld midden in Napels. Ik heb ook nog nooit zoveel kribbetjes bij elkaar gezien. Als je het echte Napels zoekt, is dit toch wel de plek waar je het zult vinden. Al is het wel druk met al die toeristen. Leuk detail is dat het allemaal op loopafstand te doen is van ons hotel. Ondanks de vele waarschuwingen waren we toch nieuwsgierig en zijn we verder het gebied ingegaan. De hele smalle straatjes werden steeds rustiger, tot we helemaal geen toeristen meer zagen. De was hing boven ons te drogen, deuren stonden open zodat we naar binnen konden kijken. Hier en daar kwamen we een Italiaan tegen, die ons heel vreemd aankeek. We maakten ons echter nog geen zorgen. Totdat we merkten dat het toch echt begon te schemeren. Een vriendin gaf aan dat het tijd was om terug te keren naar de drukkere straatjes. Maar volgens mijn man was het echter nog maar 10 minuten lopen dwars door deze wijk om bij ons hotel aan te komen. Op dat moment kwam een groenteboer op de hoek van de straat naar buiten. Hij keek ons heel verrast en een beetje boos aan en keek vervolgens naar zijn horloge. Fel schudde hij zijn hoofd en wees de andere kant op. “Devi andare! Veloce!” We keken hem niet begrijpend aan maar we snapten door zijn handgebaren dat het tijd was om het gebied te verlaten! Zo snel we konden keerden we om. Voelden we ons toen veilig? Eh nee… Het Spaanse Kwartier heeft namelijk 2 gezichten. Aan de ene kant een toeristische trekpleister vol kribbetjes, snuisterijen en heerlijke restaurantjes waar je de lekkerste pizza’s kunt eten, maar het is ook het hart van de Camorra, een Italiaanse criminele organisatie. Pas dus wel op waar je naar toe gaat als je deze wijk bezoekt!

Paola geniet van de rust na alle hectiek in de straatjes van Napels

Wat je zeker niet mag missen in deze wijk tussen Via dei Tribunali en het museum van Certosa di San Martino is de kloostertuin van Sante Chiara. Van de chaos naar een oase van rust, sereniteit en schoonheid. Een prachtige tuin vol rozenstruiken, citroenbomen en sinaasappelbomen. Het lijkt wel of de zon hier altijd schijnt. 64 Majolica-zuilen zijn versierd met de mooiste beschilderde bloemenpatronen. De taferelen op de tegels geven een goed beeld van het leven rond en in Napels in de vroege 18e eeuw. Prachtige kunst waar je heerlijk langs kunt wandelen.

We zijn tijdens ons korte verblijf in Napels ook nog naar Pompeï gegaan. Iets wat ons echt heeft verrast. Je hoort erover, je leest erover, maar als je echt over de Romeinse straatjes loopt doet het je toch wel meer dan verwacht. Later zal ik mijn reisverslag van Pompeï met jullie delen.

Een mooi uitstapje vanuit Napels is een bezoek aan de eilanden Capri, Procida en Ischia. De tocht met de veerboot is op zich al een unieke ervaring. Zelf ben ik in Procida geweest. Voor sommige een mindfulness eiland, voor andere een heerlijk eiland waar de toerist nog niet de overhand heeft, met een uitzicht waar je U tegen zegt. Ook hier zul je later een reisverslag van zien bij Passie voor Italia.

Wil je Napels ook bezoeken, laat het ons dan weten. We werken samen met reisspecialisten Marie-Louise Veerman en Sanne Veerman én Nederlands sprekend gids Effy. Zij kunnen deze reis geheel naar eigen wens voor je organiseren. Je kunt contact met ons opnemen via: passievooritalia@gmail.com of bel met 06-53451799.

Ciao Anja en Jennifer

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *