Zo vier je kerstavond op z’n Italiaans

De Smaak van Italie heeft een mooie blog geplaatst over Kerstavond. In Italie is Kerstmis erg belangrijk. La Vigilia di Natale, kerstavond, is het hoogtepunt van de kerstdagen. 

Kerstmis is heel belangrijk voor de Italianen. Niet zo gek als je bedenkt dat ruim 85% van de bevolking Rooms-katholiek is en dat de geestelijk leider er woont. Kerstavond (la Vigilia) is voor de Italianen het hoogtepunt van kerstmis en daar horen deze tradities bij.

  1. Vaak is het de traditie om op kerstavond uitgebreid te dineren met de hele familie. Het is niet ongebruikelijk om meer dan zeven (!) gangen te serveren.
  2. In het zuiden van het land staan er met kerst meestal zeevruchten op tafel, zoals spaghetti vongolo of gebakken paling.
  3. In Italië is het geen kerstmis zonder panettone. Deze traditionele Italiaanse hoge cake wordt op kerstavond aangesneden, maar nog niet helemaal opgegeten. (of je hebt gewoon nog een cake in huis) Probeer ook eens een ricottacake met noten en vruchtjes.
  4. Een andere traditie is het branden van de ceppo, een houtblok dat je laat branden van kerstavond tot nieuwjaarsdag. Zo kun je alle vervelende dingen van het afgelopen jaar ‘uitdoven’ en fris beginnen aan een nieuwjaar.
  5. Na het eten van het gigantische kerstavonddiner verlaten de Italianen hun huis om naar de lokale nachtmis te gaan of volgen ze de nachtmis van de paus op tv. Op eerste kerstdag om 12 uur spreekt de paus de traditionele zegen urbi et orbi(‘aan de stad en de wereld’) uit.

https://www.desmaakvanitalie.nl/

Buon Natale 🙂 Anja en Jennifer

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *