Alles over Capri én het recept Limoncello

Effy Blume, erkend gids in de regio Campania vertelt je de leukste weetjes over het eiland Capri “l’Isola azzurra” én ze geeft het het originele recept van Limoncello! 1 Het eiland wordt ook wel “l’Isola azzura” genoemd door een mineraal “augite” (van het griekse woord auge= schitterend) die door middel van de weerspiegeling van het zonlicht, het water zo’n intens blauwe kleur geeft.

2 Het eiland is verdeeld in lagen, waarvan het grootste territorium in beslag genomen wordt door Capri stad met 7000 inwoners, Anacapri, daadwerkelijk kleiner met 5000 inwoners. Er bestaat een vurige rivaliteit tussen deze twee stadjes, de zogenaamde “Capresi” voelen zich verheven ten opzichte van de “Anacapresi” omdat hun territorium al van oudsher een trekpleister was voor aristocraten, wat vandaag de dag de jet-set is. Anacapri is niet gediend van het bazige optreden van Capri.

3 Er bevinden zich zo’n 45 grotten rondom het eiland, waarvan er echter maar 1 van wereldfaam is en dat is de Blauwe grot die slechts te bezoeken is bij de juiste weersomstandigheden, aangezien de hoogte van de ingang slechts 1 meter bedraagt.                                                                        

4 Het hoogste punt is Berg Solaro (589 m) wat met een 12 minuten durende rit per stoeltjeslift te bereiken is en voor wandelaars, langs een rijk aan flora en fauna, grillig pad in ongeveer 45 minuten.

5 Capri was tijdens het romeinse koninkrijk voor korte tijd beschouwd als het tweede hoofdkwartier na Rome, de reden hiervan was het verblijf van Keizer Tiberius op het eiland van ongeveer 37 – 27 v.Chr.

6 Keizer Tiberius bouwde zo’n 12 romeinse villas op het eiland. Er zijn er slechts 3 daarvan bewaard gebleven, hebben hun romeinse structuur nog behouden en zijn te bezichtigen. Vanuit het hoofdplein op Capri “La Piazzetta”  zijn er wandelpaden naar Villa Jovis, Villa Damecuta bevindt zich in Anacapri, Palazzo a Mare is tevens te bereiken via de pittoreske wandelwegen.

Villa Jovis

7 Capri heeft geen rondweg. De enige manier om echt niets te missen van dit prachtige paradijs is een eiland mini cruise te doen, wat ongeveer een uur duurt. Je vaart dan 18 kilometer rondom het adembenemende eiland in comfortabele motorboten, met zeer bekwame kapiteins, “ja echt” je staat werkelijk te kijken hoe die heren zo goed en dichtbij langs de vele grotten varen, die het eiland omringen. Kaartjes zijn te verkrijgen in Marina Grande, de haven (pakweg euro 18) bij Laser Capri S.R.L. tel.0818375208.

8 Wat betreft de jet-set, in de zestiger jaren vertoefde Jacky Onassis maar al te graag op ’t eiland, de modieuze Capri pants en sandals waren dan ook speciaal voor haar ontworpen.    De capri pants, een driekwarts broek was gemaakt van een oude vissers broek en aan Jacky geschonken, dat werd natuurlijk al snel een rage tussen de VIP gasten van het eiland. Zo is de Capri pants ook vandaag nog te verkrijgen in het hoofdplein van Capri, La Piazzetta, Boutique “La Parisienne”. In Anacapri bestaat ook vandaag nog het atelier van schoenmaker, Antonio Viva, in Via Orlandi, hij bood aan sandalen voor Signora Onassis te maken.

9 De blauwe hagedis, een beschermde hagedis soort die slechts op het eiland Capri leeft, is bewezen dat deze zelfde hagedis op het vasteland  na een tijdje groen werd.

10 De citroenlikeur “ Limoncello” is een authentiek recept van Capri. Hieronder, m’n eigen limoncello recept, makkelijk en altijd een succes!!Benodigdheden: de dunne schil van 8 grote citroenen

                        1 liter wtte alcohol

                        1 liter water

                        500 gr. Suiker

                      Leg de citroenschillen in de alcohol voor 15 dagen

                     Na 15 dagen, het water en de suiker tot een siroop koken,

                     Laten afkoelen, bij de alcohol doen (schillen eruit halen )

                     LIMONCELLO

                     In het vriesvak bewaren, zonodig in limoncello glaasjes opdienen.

Effy Blume van PompeiCapritours is te boeken als je een goede Nederlands sprekende gids zoekt daar in de buurt. http://www.pompeicapritours.nl Alles over Capri én het recept Limoncello

Ciao Anja en Jennifer

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *