Reis mee met Marlou Boelens – Vieste (Puglia)

Ik ben Marlou (Marilú) Boelens en ik ben al jaren Italofiel, gek op Zuid-Italië en wars van toeristische opsmuk. Ik verkoop de mooiste producten uit Puglia van bevriende familiebedrijven en ik beschouw Vieste als mijn tweede thuis. Ik ben een verbinder en sociaal ondernemer en organiseer Italiaanse events in de regio Nijmegen en trips naar Vieste. Ik werk alleen met locals samen. Ik droom zelfs in het Italiaans :).

Vieste, gelegen in Gargano, Puglia, is al jaren mijn tweede thuis. Ik heb er veel vrienden, ken er de weg en kom er vaak en graag. Jaren geleden heb ik er mijn hart verloren. Ondanks dat ik overal in Italië reis en op vele plaatsen vrienden heb, is Vieste favoriet. Ik zie echter ook de beperkingen die er zijn, zoals de grootste: het is lastig te bereiken waardoor het seizoen kort is en er weinig buitenlandse toeristen komen. Uiteraard wil ik niet dat het overspoeld wordt door toeristen maar ik gun mijn vrienden daar wel meer werk buiten de seizoenen en ik geef Nederlanders graag de kans Vieste te ervaren door middel van unieke activiteiten met en door de locals zelf, zodat zij er ook aan verdienen. Dit moest toch te combineren zijn? Vieste heeft zoveel te bieden.

Het idee ontstond dus om iets te organiseren met mijn Italiaanse vrienden daar. Zij hebben een kleinschalig vakantieparkje én al 4 generaties olijfbomen dus het plan om te starten met een groep Nederlanders het proces rond de oogst mee te laten maken, aangevuld met extra’s, waar we ook andere bevriende locals bij betrekken was snel geboren. Iedereen kan een bijdrage leveren en iets verdienen.

Doelgroep: Italië liefhebbers  die het pure leven willen ervaren, onderdeel van de familie zijn, lokale producten en gebruiken leren kennen. Geen luxe maar puur en authentiek. Het had wat voet in aarde om alles rond te krijgen maar het lukte. november 2018 was het zover! Ik vlieg samen met een leuke groep  naar Bari waar het busje van de familie al klaar staat. Het is een lange transfer naar Vieste dus we maken een koffiestop bij de benzinaio zoals de Italianen zelf doen. Eenmaal  aangekomen op het familieparkje staat er een heerlijke pranzo, familielunch klaar. Bruschette van de grill en allerlei typisch Pugliese gerechten om te proberen. We verblijven in de huisjes op het park, dicht bij de zee en de stad. Op het park is een gemeenschappelijk huisje ingericht voor het ontbijt en andere activiteiten.  Vroeg in de avond vertrekken we naar het centrum voor een aperitivo bij een van mijn stamcafé’s waar nog wat amici uit Vieste aanschuiven.

De dag erna op weg naar de olijfpluk: de familie staat al klaar in de eigen boomgaard en we mogen meehelpen, leren verschillende pluktechnieken, krijgen uitleg over de bomen, slepen met de netten en eten gezamenlijk op het land zoals zij zelf doen. Lange tafels, plastic borden en een traditioneel boerengerecht Pane Cotto wat bereid wordt in een giga pan op open vuur.

Om te drinken is er wijn uit jerrycans en plastic bekers. Wat een feest. Vanuit de autoradio klinkt Eros Ramazzotti en later zelfs André Hazes jr. en zo wordt “Leef” ook een beetje Italiaans.

De dag erna  laten we onze  zelf geplukte olijven (264 kg)  persen in de oleificio, tussen de andere olijfboeren, waarbij we ook hier het hele proces kunnen volgen en als eersten de olie proeven en natuurlijk meekrijgen, ieder een eigen blikje.

’s Avonds volgt een workshop typische Pugliese pastasoorten op het familieterrein, gegeven door familieleden en natuurlijk daarna gezamenlijk eten. Weer veel te veel uiteraard. Als dessert zijn er zelfgemaakte taarten met de letters Olanda en Italia.

Ik geef ook  zelf de rondleiding in het Centro Storico, het mooi gelegen doolhof op de rots in zee met boogjes en trapjes. Een bezoek aan de Kathedraal en de plaatselijke sculpturist maken hier deel van uit.

Ook op het programma de dag erna: een excursie naar een heuse trabucco, Cultureel erfgoed in Puglia. Een eeuwenoud vissersplateau, waar vanaf gevist werd. Wij bezoeken een gerestaureerde boot van 128 jaar oud. De Stichting La Rinascita dei trabucchi storici die door contributies de trabucchi in stand houdt geeft ons een demonstratie waarbij we uiteraard zelf de netten mogen ophalen. Onze kleine financiële bijdrage komt dus ook ten goede aan de wederopbouw.

In het programma is voldoende vrijheid om zelf iets te ondernemen en er staat niets 100% vast. Eigen inbreng is dan ook welkom. Omdat we met locals werken kunnen we snel iets ter plekke regelen en voor de familie is niets teveel moeite. Het busje hebben we dan ook de hele tijd ter beschikking. Na een laatste pizza avond met  de complete groep inclusief de familie Medina bij onze favoriete pizzeria vliegen we de ochtend erna terug.

Het was een groot succes en het allerleukste is te zien dat de Italiaanse vrienden er nu ook vertrouwen in hebben. Ze zijn trots en werken graag mee aan volgende programma’s. Er staan dan ook voor 2019 meerdere thematrips naar Vieste op het programma.

BOEK NU EEN THEMATRIP MET MARLOU

Eind september bieden we prachtig programma aan, een heerlijke nazomerweek met o.a. een excursie in Foresta Umbra, wijnproeverij, pastaworkshop en een bezoek aan het grote religieuze feest in Monte Sant’Angelo. Een ware happening. Wil je deze ervaring ook eens beleven, kijk dan snel op: https://www.facebook.com/events/2149263078475262/

In november organeseer ik weer twee trips rond de olijfoogst. De 2 data staan online op: http://soprattutto.nl/trips-naar-vieste-in-gargano-puglia/ hier vind je alle info. Er is nog beperkt plaats voor deze trips.

https://www.facebook.com/events/384871338998660/

https://www.facebook.com/events/2200961926823432/

De trip is voor iedereen geschikt: jong of oud, stellen of alleenreizenden, moeder-dochter, vader-zoon, vrienden, families, clubs of collega’s. De groepen zijn klein en er is voldoende aandacht voor iedereen. Op verzoek maken we een trip op maat voor een al bestaande groep, club of familie  van minimaal 5 personen.

Wil je ook een keer mee of wil je meer weten over Vieste? Vraag gerust naar de mogelijkheden. Kijk ook eens op de speciale fb pagina: https://www.facebook.com/venividivieste/

VENI VIDI VIESTE

Groetjes, Marlou Boelens, info@soprattutto.nl – www.soprattutto.nl

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *