Blog Martinodipiemonte

Vitello Tonnato: de perfecte mix!

Dit is het eerste blog van een drieluik over de Vitello Tonnato. Het eerste blog gaat over drie verschillende varianten van de Vitello Tonnato, die wij Martinodipiemonte en Angelo Colombo tijdens onze Italiaanse kookworkshops toepassen.

In de volgende blogs zullen de recepten en de bijpassende wijnen worden besproken, maar eerst iets over de Vitello Tonnato zelf. Dit is misschien wel de meest verrassende combinatie uit de Italiaanse keuken, om zacht kalfsvlees met tonijn te combineren.

 De meer traditionele versie van de Vitello Tonnato

De perfecte mix

Het is een heerlijk en gemakkelijk gerecht om te bereiden. Als je eters over de vloer krijgt en wil je een lekker voorgerecht maken dat niet te lang duurt? Dan maak je gewoon een simpele Vitello Tonnato, een in plakken gesneden kalfsvlees bedekt met een romige, mayonaise saus van tonijn, kappertjes en ansjovis.

De oorsprong van de Vitello Tonnato

Om vlees en vis te combineren tot één gerecht, het is de Piemontese keuken gelukt! Voor dit dilemma heeft zij een ingenieuze oplossing bedacht. Vitello tonnato – kalfsvlees in tonijnsaus.In het midden van de negentiende eeuw schrijft Pellegrino Artusi dit recept op in zijn boek La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiare Bene. Voor kalfvlees van uitmuntende kwaliteit moet je naar
Piemonte gaan. Hier worden sinds jaar en dag de grijs/wit gekleurde runderen van het Razza
Piemontese sinds jaar en dag gefokt voor de vleesconsumptie. Maar ook in Nederland is
uitstekend kalfsvlees te koop.

 

1. Vitello Tonnato al peperone arrosto | Vitello Tonnato met geroosterde paprika.

Voor dit recept kiezen wij voor een mooi stuk kalfslende, die we kort aanbraden. Vergezeld met een mooie wat dikkere saus van zelfgemaakte mayonaise, tonijn, kappertjes, ansjovis en citroen. Daarboven serveren wij een combinatie van radijs, salie en sjalotjes. De warme jus wordt bereid van het vet en de vellen van de kalfslende, sjalotten, bospeen, knoflook, bleeksel

2. Vitello tonnato glassato al succo di vitello | Vitello tonnato di Angelo met warme jus

Voor dit recept kiezen wij voor een mooi stuk kalfslende, die we kort aanbraden. Vergezeld met een mooie wat dikkere saus van zelfgemaakte mayonaise, tonijn, kappertjes, ansjovis en citroen. Daarboven serveren wij een combinatie van radijs, salie en sjalotjes. De warme jus wordt beriedvan het vet en de vellen van de kalfslende, sjalotten, bospeen, knoflook, bleekselderij enrozemarijn.

3. Tartare di Vitello affumicata con giardiniera di verdure uove marinato parmijiano e tartufo |gerookte kalfsvlees tartaar met verschillende groenten, gekarameliseerd eitje, parmezaanse kaas en zwarte truffel.

Voor dit recept kiezen wij voor een totaal andere mix zonder de bekende tonijnsaus maar met groenten, ei, truffel en Parmezaanse kaas. Een mooie kalfslende / muis wordt kort gerookt en als tartaar gehakt. De tartaar wordt geserveerd met verschillende groenten als bloemkool, sjalotjes,tomaatjes, truffel een gekarameliseerd eitje. Om het één en ander te complementeren wordt de tartaar middels een rookapparaat nog even extra rook bijgetankt.

Al prossimo blog Angelo Colombo & Martinodipiemonte

http://www.martinodipiemonte.nl

http://www.martinodipiemonte.nl/kookworkshop

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *