Tip van Paola – Florence

Paola Tol bezocht in 2014 samen met haar zussen Astrid en Christine de stad Florence. Ze gaf ons een paar mooie tips over Florence. Leuk om te weten is dat dit de meest uitgesproken renaissancestad is van Italië. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode.

De zussen waren erg onder de indruk van de bijzondere geschiedenis, de cultuur, het eten én het winkelen. ‘Een droom van 3 dagen omdat je je wentelt in de geschiedenis. Ook de cultuur, het winkelen en eten is echt geweldig. Onze hoogtepunten waren toch wel het Uffizi museum, het Palazzo Vecchio en de Boboli-tuinen. In Florence kom je ogen te kort én alles is op loopafstand, een echte aanrader voor een city-trip vinden wij!’

park giardino di boboli
uffizi museum

De chicste winkelstraat in Florence is de Via de Tournabuoni.

via de Tournabuoni

In deze straat met de mooiste panden bevinden zich alle high fashion winkels van de bekende modehuizen. Een bezoekje waard, al is het om alleen al om door de straat te lopen.

ponte veccia

Bovenstaande foto betreft de beroemde Ponte Vecchio in Florence uit de Middeleeuwen.Tegenwoordig vol sieradenwinkeltjes. In de middeleeuwen waren er vooral slagerijen, die hun vleesafval zo in de rivier gooiden. De beroemde familie De Medici liet een gang boven de brug bouwen om op die manier van hun paleizen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti konden gaan zonder zich onder het volk te hoeven begeven.

ribollita

De Florentijnse keuken is meer gericht op het plattelandsleven dan op het hogere koken.Net als in de overige delen van Toscane hecht men veel waarde aan het gebruik van eerlijke, weinig bewerkte ingrediënten van hoge kwaliteit. Veel gerechten zijn gebaseerd op vlees. Traditioneel wordt het gehele dier gegeten: zo staan diverse soorten pens (trippa en lampredotto) op het menu en die worden ook verkocht bij stalletjes op straat. Typische antipasti zijn de crostini toscani, licht geroosterde ronde sneden brood met een pastei op basis van kippenlever, en gesneden rauwe ham (prosciutto) en worstsoorten (salame). De prosciutto wordt in de zomermaanden vaak met meloen gegeten. Het typisch zoutloze Toscaanse brood wordt in de Florentijnse keuken veel gebruikt, vooral in zijn beroemde soepen: ribollita en pappa al pomodoro en in een salade van brood en verse groenten (panzanella) die vaak ’s zomers wordt opgediend.

Het bekendste vleesgerecht is de bistecca alla fiorentina,

bisteca alla fiorentina

Een soort T-bonesteak van het Chianinarund geroosterd op houtskoolvuur. Vrijwel alle hartige gerechten worden royaal besprenkeld met extra vergine olijfolie.

De bekende film Inferno, met Tom Hanks, speelt zich ook af in Florence.

inferno

Mocht je binnenkort naar Florence gaan, kijk dan deze film van te voren en bezoek dan de hotspots van de film:

Park Giardino di Boboli, een prachtig park met lanen met cipressen en fonteinen. Bezoek ook gelijk Grotta del Buontalenti.

Corridoio Vasariano, een lange smalle doorgang van 1km met schilderijen die helemaal van het Palazzo Vecchio naar het Palazzo Pitti gaat over de Ponte Vecchio. Ook kun je onderlangs lopen aan de rivier de Arno. Op de Ponte Vecchio zie je dat boven je een lange gang over de brug loopt met kleine houten raampjes.

Palazzo Vecchio is een museum waarin wreken van o.a. Donatello, Mantegna en Pontormo te bewonderen zijn. Het is gelegen aan het Piazza della Signoria. Voor het Palazzo Vecchio staat een negentiende-eeuwse replica van Michelangelo’s David. In het Palazzo bevindt zich ook het dodenmasker van Dante met de mooie muurschilderingen over de historische gebeurtenissen over Florence, geschilderd door Vasari.

Battistero, dit is de achthoekige doopkapel naast de Duomo, is de vrijstaande doopkapel aan de westkant van de Dom van Florence.

  • Leuke evenementen Florence zijn 
    – Scoppio del Carro op Paaszondag
    – Festa del grillo op Hemelvaartsdag
    – Muzikaal feest in mei en juni
    – Vuurwerk op het Piazzale Michelangelo op 24 juni

Mocht je zelf ook een leuke tip hebben, laat dan een reactie achter of stuur het naar: passievooritalia@gmail.com. We zijn benieuwd! Liefs Anja en Jennifer

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *