Bruschetta al peperone con bagna cauda

MartinodiPiemonte schrijft maandelijks een blog, exclusief voor Passievooritalia dit keer een waanzinnig Italiaans recept, gecombineerd met een excellente wijn. Een antipasta “Bruschetta al peperone con bagna cauda”

Het eindresultaat

In dit antipasta recept speelt de bagna cauda saus een belangrijke rol. Bagna Cauda is een
traditionele saus / gerecht uit Piemonte, waar het vaak als een soort van fondue wordt
gegeten. De saus op basis van knoflook en ansjovis wordt in het midden van een tafel warm
gehouden en iedereen doopt en naar eigen smaak stukjes rauwe groente en brood in.
In ons gerecht speelt de bagna cauda wederom een belangrijke rol en passen wij dit tijdens
onze kookworkshops onder meer toe op een bruschetta met paprika en tomaat. Bij dit
bijzondere gerecht past ook een bijzondere wijn: een Quattro Terre van het Piemontese
wijnhuis La Meridiana.

De wijnkeuze | quattro terre Bianco 2017

Bij dit gerecht zochten we naar een bijzondere wijn en kwamen wij uit op de quattro terre. Een eenvoudige maar toch bijzondere wijn. Hij wordt namelijk voor de helft gemaakt van “Nebbiolo in bianco”, oftewel een wit gevinifeerde wijn van de rode Nebbiolo druif. Die is vooral bekend van de beroemdste wijnen uit Piemonte, zoals de Barolo en Barbaresco. Dat zijn krachtige tanninerijke wijnen en precies hier wordt de Nebbiolo gebruikt; om de Chardonnay wat extra frisheid, pit en complexiteit te geven. Zeker in het extreem warme 2017 zijn wat extra zuren zeer welkom in witte wijnen.  Het resultaat is een wijn die licht bloemig en fruitig van geur is, maar lekker sappig en fris mineraal in de smaak, met een lekkere afdronk met een licht bittertje.

Druif | 60% Chardonnay, 40 % Nebbiolo

Classificatie | Piemonte bianco DOC

Opvoeding | 5 maanden op de gisten in INOX

Over de wijnmaker

Tenuta la Meridana is een oud wijnhuis met een lange historie, en is al in 1890 opgericht. Het bevindt zich in het gehucht Tana Alta in de omgeving van Montegrosso d’Asti, gelegen in de streek Monferrato. Het is tegenwoordig zo’n 11 hectare groot en de totale jaarlijkse productie bedraagt zo’n 80.000 flessen.

La Meridiana maakt wijnen van constante hoge kwaliteit die zich kenmerken door een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, zowel in hun basiswijnen als in de crus.

Het recept 

Ingrediënten voor 6 personen

 • ·         3 rode paprika’s·         Cherry tomaatjes·         150 g ansjovis op olie uitgelekt·         30 tenen knoflook·         300 ml olijfolie

  ·         klein pak melk

  ·         mooi stevig brood

  ·         beetje slagroom

 

Bereiding

 1. 1.      Verwarm de oven op 230 º C
 2. 2.      Leg de paprika’s in een ovenschaal en zet deze in de oven voor ongeveer 15 minuten tot ze verkleuren. Doe er vervolgens folie of doe ze in een plastic zak, en laat ze 5-10 minuten afkoelen. De stoom zal het vel losser maken, zodat je ze daarna eenvoudig kunt ontvellen.3.      Het maken van de bagna cauda saus: Halveer de knoflook en doe dit in een pannetje met wat melk, zorg ervoor dat de plakjes net door de melk worden bedekt en laat het kort koken tot de knoflook zacht genoeg is. Gooi de melk weg. Doe vervolgens de ansjovis in de pan tezamen met de olijfolie en verwarm dit mengsel voor ongeveer 20 minuten op laag vuur en doe er na 10 minuten nog wat melk of room bij: laat het niet koken. Mix het geheel af tot er een mooie saus overblijft.4.      Doe de tomaatjes even kort in de oven en leg ze apart.5.      Haal het vel van de paprika’s af, snij deze vervolgens in 4 stukken en haal het binnenste eruit.6.      Snij het brood in mooie gelijke stukken van 2 cm dik en sprenkel er wat olijfolie over en doe dit in de oven voor ongeveer 3 tot 5 minuten.

  7.      Leg op elk bord 1 stuk brood en plaats hierop een deel paprika en daarboven op een tomaatje en doe er wat bagna cauda saus over.

   

 3. cherrytomaatjes uit de ovenMartinodipiemonte verzorgd ook kookworkshops waar je de fijne gerechten kunt leren maken.Saluti Angelo & Martino | martinodipiemontemartinodipiemonte.nl/kookworkshop

 

   http://www.martinodipiemonte.nl

 

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *