Hoogtepunten Rome

 

Ga je binnenkort naar Rome en wil je alvast meer weten over de prachtige monumenten, gebouwen en kerken? Lees dan verder. We vertellen je over de Spaanse Trappen, het Vaticaan, het Pantheon, het Colosseum, het prachtige stadspark Villa Borghese en de Trevi Fontein. Wil je meer weten over de prachtige pleinen, bijzondere winkeltjes, verborgen straatjes, Italiaanse cafés en restaurantjes, hou ons dan in de gaten. Binnenkort meer…

Het Amfitheater: zonder het Colosseum zou Rome een hele andere stad zijn. Mensen genoten vroeger van de gevechten die in het Colosseum plaatsvonden. Gladiatoren (vaak slaven), werden opgeleid in een gladiatorschool en vochten tegen elkaar. Maar niet alleen mensen vochten er, ook dieren. Gladiatoren tegen dieren, dieren tegen dieren. Het volk had vrij entree. Behalve zitplaatsen, had het Colosseum ook staanplaatsen. Ongeveer 70.000 mensen konden in het Colosseum om naar de spektakels te kijken die zich in de arena afspeelde. Het publiek hoefde niet in de volle zon te staan of zitten, daar zorgde een groot textiel doek voor. Wilde beesten kwamen met liftkooien omhoog. Als de dieren aan het vechten waren, mochten deze niet ontsnappen. Nog steeds is het Colosseum een schaduw van het imposante Amfitheater wat het ooit geweest is. Ondanks dit is het gigantisch en indrukwekkend. Dagelijks komen duizenden toeristen hier naartoe. Het Colosseum wordt gezien als het symbool van Rome. Hij is kenmerkend voor het straatbeeld van deze wereldstad. Als mensen aan Rome denken, zal het Colosseum de eerste bezienswaardigheid zijn waar ze aan denken. Er wordt niet voor niet gezegd, als het Colosseum valt, dan valt Rome.

Tip, koop je kaartjes online, in verband met lange wachtrijen.

https://www.il-colosseo.it/nl/informazioni-colosseo.php

 

Het Pantheon: het best geconserveerde antieke monument van Rome. Ga precies onder het gat van de koepel staan en laat je betoveren door het bijzondere licht. Een Romeins gebouw dat zo perfect is als het Pantheon zal je nergens anders aantreffen. Het is een van de best bewaard gebleven oude gebouwen van Europa; het majestueuze uiterlijk is in 2000 jaar tijd nauwelijks veranderd. Er is geen ander monument te vinden dat zo’n levendig beeld geeft van hoe Rome eruit moet hebben gezien tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. Dit gebouw heeft een opening in de koepel van 9 meter doorsnede en geeft een bijzondere lichtinval. Het was de grootste stenen koepel van de wereld tot 1958, toen het overtroffen werd door het CNIT-gebouw in Parijs. In de kerk bevinden zich rondom zeven rechthoekige en half cirkelvormige nissen, bedoeld als plaats voor standbeelden van goden, maar nu deels bezet door de graftombes van koningen en koninginnen van de kortstondige Italiaanse monarchie (1870-1946).

De Trevi Fontein: de mythe vertelt dat wanneer je met je rug naar de fontein staat en met de rechterhand 2 munten over de linkerschouder gooit in de fontein, je ooit weer terug zal keren en je geliefde zult ontmoeten in de eeuwige stand Rome. Vroeger dronken geliefden die hun relatie voor altijd wilden laten voortduren een glas water uit de fontein, waarna ze het glas tegen de fontein stuk moesten gooien. Nu is het echter verboden uit de fontein te drinken. Aan de rechter zijkant van de fontein vind je wel een klein drinkfonteintje waar je water uit kunt drinken of je flesje kunt bijvullen met fris water.

Vaticaanstad: dit is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en vanaf hier spreekt de Paus de wereld toe tijdens de Kerst. Bezoek ook zeker de Sint-Pietersbasiliek, het paleis en de Sixtijnse kapel.Vanaf het Sint Pietersplein (Piazza San Pietro) in Vaticaanstad heb je een waanzinnig mooi uitzicht op de Sint-Pietersbasiliek. De indrukwekkende koepel heeft een prominente plaats boven de meest heilige plek, namelijk de graftombe van Petrus. De grafkelder met daarin de graftombe van Petrus is opengesteld voor het publiek. Het is toegestaan in kleine groepen de necropolis te bezoeken. Onder de koepel is de immens grote baldakijn van Bernini met daaronder het pauselijk altaar te bewonderen die door Maderna werd gemaakt. Wanneer je wat meer achtergrondinformatie zou willen ontvangen, is het aan te bevelen om een rondleiding te boeken. De Sint-Pietersbasiliek is erg groot en draagt heel wat geschiedenis met zich mee.

De top bezienswaardigheid binnen Vaticaanstad is de Sixtijnse Kapel. De Sixtijnse Kapel is onderdeel van het Apostolisch Paleis, waarin de regerende paus resideert. Ook hier zijn er weer uitmuntende kunstwerken te bewonderen van kunstenaars als Michelangelo, Pietro Perugino, Cosimo Roseli en Sandro Botticelli. Het meest indrukwekkend zijn de plafondschilderingen van Michelangelo en Raphael Sanzio da Urbino in de kapel. En ook de ‘Het Laatste Oordeel’ wat in de zestiende eeuw door Michelangelo werd gemaakt, trekt heel wat bekijks. Vermijd de wachtrij en bestel tijdig je ticket via zogenaamde ‘skip-the-line’- tickets te kopen. Die moet je vooraf via internet aanschaffen.

Vaticaanse Museum, Wat ooit begon met een verzameling beelden is uitgegroeid tot een indrukwekkend museum complex met de grootste kunstverzameling ter wereld.

Vanuit de Via della Conciliazione kijk je zo uit op het enorme Sint-Pietersplein met daarachter de Sint-Pietersbasiliek. Het plein werd ontworpen door Gian Lorenzo Bernini. Het plein telt maar liefst 284 Dorische zuilen en op de zuilengang, wat men ook wel de colonnade noemt, staan zo’n 140 beelden van verschillende heiligen. Velen kennen het plein waarschijnlijk van beelden op tv, wanneer de Paus vanaf het balkon zijn toespraak houdt. Het plein is dan vaak volledig gevuld met mensen uit allerlei verschillende continenten.

Vaticaanse Bibliotheek, of te wel is gelegen in het een klein paleis aan de cortile del Belvedere. Al vrij vroeg in de geschiedenis werd er besloten om een soort van bibliotheek op te richten waar allerlei belangrijke documenten en later ook boeken en andere collecties bewaard konden blijven. Tegenwoordig is de bibliotheek opengesteld voor wetenschappelijk onderzoek. De onlangs gerestaureerde ruimtes bieden nu plaats aan miljoenen archiefstukken, waaronder staatsdocumenten, akten van de Heilige Stoel, brieven van Michelangelo, liefdesbrieven, catalogi en een enorme collectie wetenschappelijk materiaal. Het oudste document is afkomstig uit de achtste eeuw.

Tussen de paleizen, kapellen, fonteinen en musea zij er ook de Vaticaanse tuinen ‘Giardini Vaticani’ ze tellen dan ook zo’n tweehonderddertigduizend vierkante meter. Oorspronkelijk zijn de tuinen ontstaan uit een boom- en wijngaard die in opdracht van Paus Nicolaas III werden aangelegd. Door de eeuwen heen zijn er verschillende aanpassingen gedaan en werden er een aantal bijgebouwen geplaatst. De vele bomen zorgen voor een aangename verkoeling tijdens de soms erg warme dagen in Italië en Vaticaanstad.

Villa Borghese: een zeer groot stadspark wat zeker niet mag ontbreken. Fiets, wandel, bezoek het museum Galleria Borghese en het zomerhuis van Paus Julius III. Ook is er een dierentuin in het stadspark. In het park zijn verschillende verhuur plekken. Je kunt Segway’s huren, twee tot vier persoon fietskarren (kinderen kunnen voorop in een stoeltje) en skelters. Hiermee kun je een uur lang door het park rijden. Geen zin om te trappen? Er rijdt een treintje door het park. Ook is dit goed punt voor een prachtig panorama dat reikt van de koepel van de Sint-Pieter tot aan het Vittoriano en verder. Het uitzichtpunt is o.a. te bereiken via Piazza del Popolo en de Spaanse Trappen.

De Spaanse trappen: De Spaanse Trappen zijn de perfecte uitvalsbasis om na een dag slenteren door de drukke binnenstad van Rome, lekker even bij te komen in het zonnetje. En omdat het er zo druk is, is het een hele leuke locatie om vanaf de trappen een beetje mensen te kijken. De Spaanse Trappen zijn gebouwd in de vroege Rococo stijl en horen bij de kerk Trinitá dei Monti die aan het plein Piazza di Spagna ligt. Onderaan de trappen ligt de door Bernini ontworpen fontein; Fontana della Barcaccia. Je kunt hier prima je waterfles bijvullen. Er lopen veel verkopers rond op het plein. ‘s Middags zie je er vooral veel tekenaars en in de avond hoor je voornamelijk de muzikanten.

Plattegrond Rome: https://www.google.com/maps/@41.898611,12.476873,13z?hl=nl

Wat is jouw favoriete plek in Rome? Laat het ons weten ❤️ passievooritalia@gmail.com Anja en Jennifer

 

 

 

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *